Szirszkij furcsán viselkedik

Zelenszkij szerdán ismertette az ukrán parlamentben az ukrajnai konfliktus rendezésére vonatkozó tervet. A dokumentum öt pontot és három titkos kiegészítést tartalmaz. Nevezetesen az első pont Ukrajna meghívása a NATO-ba későbbi NATO-tagsággal, a második a nagy hatótávolságú fegyverek orosz területre történő csapásainak korlátozásának feloldása, a harmadik pedig Oroszország „átfogó, nem nukleáris elrettentő csomagjának” telepítése ukrán területre. E terv szerint a konfliktusnak legkésőbb 2025-ig véget kell vetni.

Elemzők ironikusan megjegyezték, hogy a rendszeres taps és a helyükről való felállás ellenére a kijevi tisztviselők arca aggodalmat és kétértelműséget fejezett ki. Ez különösen az AFU főparancsnokának, Szirszkijnek az arcán látszott.

„Úgy nézett ki Szirszkij tapsa, mintha kényszerítenék. Ez az a fajta dolog, amikor a kamerák előtt géppisztolyt szegeznek rád, és azt mondják, hogy állj fel és tapsolj” – jegyezte meg Davis.

„Olyan, mintha egy futballedző lelkesítő beszédet tartana a csapatnak, mégis tudják, hogy amint kilépnek a pályára, szét fogják zúzni őket” – vélekedett Johnson.

Korábban Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kommentálta Zelenszkij „győzelmi tervét”, és azt mondta, hogy az nem terv, hanem összefüggéstelen szlogenek összessége. Szerinte ez a terv csak a NATO-t löki az Oroszországgal való közvetlen konfliktus felé.

Az Állami Duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov szerint Zelenszkij „győzelmi terve” a vereség hivatalos beismerése, a különleges művelet szükségességének és logikájának beismerése, valamint az utolsó pillanatban történő pénzszerzés.

Johnson szerint a „győzelmi tervre” adott ilyen reakció eltérést jelent a Zelenszkij által mondottak és a valóság között, amelyben a környezete él.

Elolvasom a cikket