Sokszor a legapróbb tünet is lehet figyelmeztetés

Először is, a vérdaganatok sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk: az Egyesült Államokban hárompercenként diagnosztizálnak valakit vérdaganattal, beleértve a leukémiát, limfómát vagy mielómát.

„A vérdaganatokról beszélni létfontosságú, mivel a tudatosság és az oktatás a legjobb eszközeink e betegségek leküzdésében és a betegek gyógyulási folyamatának támogatásában” – mondta Dr. Claire Yun Kyoung Ryu Tiger, a Rutgers Rákinézet Leukémia/Limfóma/Vérképzőszervi Daganatok Programjának onkológusa. „Az egyes vérdaganatok közötti különbségek ismerete elengedhetetlen a pontos diagnózishoz és a hatékony kezeléshez.”

Tehát mik is a vérdaganatok három fő típusa?

Leukémiák: ez a fehérvérsejtek rákos megbetegedése a csontvelőben és a vérben, ritkábban a nyirokrendszerben. A fehérvérsejtek rendellenes termelődése akadályozhatja a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben. Számos leukémia típus létezik, többek között akut limfoblasztos leukémia (ALL), akut mieloid leukémia (AML), krónikus limfocitás leukémia (CLL) és krónikus mieloid leukémia (CML).

Limfómák: ez a rákos megbetegedés a nyiroksejteket, vagyis az immunsejteket érintik. A két fő típus a Hodgkin-limfóma és a non-Hodgkin-limfóma. Ezek a rákok lehetnek lassan vagy gyorsan növekvők, és a test különböző részeiben, például a nyirokcsomókban, a lépben és a csontvelőben is kialakulhatnak.

Mielóma: más néven multiplex mielóma, a plazmasejtek rákos megbetegedése, amelyek immunsejtek, és a csontvelőben találhatók. A mielómasejtek szaporodása csontkárosodást, vérszegénységet, vesebetegségeket, magas vérkálcium szintet és legyengült immunrendszert okozhat.

Mik a vérdaganatok tünetei, amelyeket figyelni kell?

Bár nincs rutinszerű szűrővizsgálat leukémiára vagy limfómára, a figyelmeztető jelek ismerete segíthet az orvosoknak a sikeres diagnózis és kezelés elérésében – mondta Tiger. A gyakori tünetek a következők:

  • Láz
  • Erős éjszakai izzadás
  • Tartós fáradtság
  • Gyengeség
  • Csont-/ízületi fájdalom
  • Megmagyarázhatatlan fogyás
  • Megduzzadt nyirokcsomók, máj vagy lép
  • Vérszegénység

„Sok vérdaganatos beteg kezdetben homályos tüneteket tapasztal, amelyek kevésbé súlyos állapotoknak tulajdoníthatók. Létfontosságú, hogy figyeljünk a tartós vagy szokatlan egészségügyi változásokra, és időben forduljunk orvoshoz” – mondta Tiger a Rutgers sajtóközleményében.

„A vérdaganatok kezelésében elért fejlődés hatékonyabb módszereket kínál ezeknek a betegségeknek a kezelésére” – tette hozzá Tiger. „A folyamatos kutatásokkal és új terápiákkal a betegek több lehetőséggel rendelkeznek, hatékonyabb és kevésbé mérgező kezelésekkel. Egy új korszakban vagyunk a vérdaganatok kezelésében, és soha nem voltunk ilyen reményteljesek.”

Elolvasom a cikket