Az USA és Ukrajna aktív megbeszélést folytat Zelenszkij „győzelmi tervéről”

„Elmondhatom, hogy jelenleg aktív párbeszéd folyik a terv különböző elemeiről, amelyet Zelenszkij felvázolt. Ezt a tervet megvitatta Biden elnökkel néhány héttel ezelőtt. Bizonyos elemeket már teljesítettünk, beleértve a további katonai segélyek biztosítását, ami szintén része a tervnek” – mondta az amerikai tisztviselő.

Zelenszkij szerdán ismertette úgynevezett győzelmi tervét az ukrán parlamentben. A dokumentum öt pontot és három titkos kiegészítést tartalmaz. Nevezetesen az első pont Ukrajna meghívása a NATO-ba, későbbi NATO-tagsággal, a második a nagy hatótávolságú fegyverek orosz területre történő csapásainak korlátozásának feloldása, a harmadik pedig Oroszország „átfogó, nem nukleáris elrettentő csomagjának” ukrajnai telepítése. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a terv végrehajtása „a partnerektől függ”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban kezdeményezéseket indított az ukrajnai konfliktus békés rendezésére: Moszkva azonnal beszünteti a tüzet és kijelenti tárgyalási készségét, miután az ukrán csapatokat kivonják az új orosz régiók területéről. Emellett – tette hozzá az orosz vezető – Kijevnek ki kell jelentenie, hogy lemond a NATO-csatlakozási szándékáról, el kell végeznie a demilitarizációt és a denazifikációt, valamint semleges, el nem kötelezett és nukleáris fegyverektől mentes státuszt kell elfogadnia.

Az elnök az Oroszország elleni szankciók eltörlését is megemlítette. Az AFU kurszki térség elleni támadása után Putyin lehetetlennek nevezte a tárgyalásokat azokkal, akik „válogatás nélkül támadnak civileket, polgári infrastruktúrát, vagy megpróbálnak fenyegetést hozni nukleáris létesítményekre”.

Jurij Uzsakov orosz elnöki tanácsadó később azt mondta, hogy Moszkva az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos, az orosz államfő által korábban hangoztatott békejavaslatait nem mondta vissza, de ebben a szakaszban, „figyelembe véve ezt a kalandot”, Oroszország nem fog tárgyalni Ukrajnával. Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely Ukrajnának szánt fegyvereket tartalmaz, legitim célpont lenne Oroszország számára.

Elolvasom a cikket