Kiknek ajánlott idén az influenzaoltás?

A tavalyihoz hasonlóan az idei szezonban is 949 ezer adag terítésmentesen felhasználható 3Fluart influenzavakcina áll rendelkezésre – hároméves kor felett – a kockázati csoportba tartozók számára – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerdai közleményében. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint az influenzavírusok terjedése Magyarországon november végétől figyelhető meg, a járványos szintet pedig általában januárban éri el. Ezért az influenza elleni védőoltást novemberben, decemberben, még a járvány kialakulása előtt javasolt beadatni.

A védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint a várandósoknak. Az elmúlt 14 évet tekintve az influenza ellen beadott védőoltások száma a 2023/2024-es szezonban volt a legalacsonyabb: tavaly 594 ezren vették fel a térítésmentes védőoltást, ebből 443 ezren 60 év felettiek.

Az NNGYK emellett felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus (SARS-CoV-2) különböző variánsai továbbra is világszerte jelen vannak. Ezek azonban már nem okoznak olyan súlyos megbetegedést, mint korábban a pandémia alatt terjedő változatok. Az NNGYK az Egészségügyi Világszervezet 2024/2025-ös szezonra alkalmazandó vakcina összetételére vonatkozó ajánlása megjelenése után indította el a koronavírus elleni oltóanyag beszerzését. Hogy mikor lesz elérhető az oltás, azt egyelőre nem lehet tudni.

Elolvasom a cikket