Érdemes felkeresni az orvost, ha volt már petefészekrák a családban

Senkinek nem szabad azonban pánikolnia, hangsúlyozta a cikkben megszólaló szakértő Dr. Shaina Bruce nőgyógyász, a Penn State Rákkutató Központ munkatársa. Bruce ennek kapcsán hangsúlyozta, tudni arról, hogy veszélyeztetett csoportba tartozunk-e vagy sem az első és talán a legfontosabb lépés.

A genetikai tesztek ebben nagy segítségünkre lehetnek, ha pedig meg vannak az eredmények, akkor annak megfelelően érdemes kezelést választani. Bruce ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban a veszélyeztetett nők egy részének azt tanácsolják, hogy távolítassák el petevezetéküket és méhüket, amennyiben nem terveznek már több gyereket, hiszen ezzel a kockázatok jelentős része csökkenthető.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ezeknek a beavatkozásoknak is megvannak a maga hátrányai, hiszen ahogy azt Dr. Shaina Bruce is kiemelte, lényegében ezzel a nőket egy korai menopauzának teszik ki műtéti úton. A hormonok csökkenése viszont azt is jelenti, hogy az általuk nyert pozitív védelem is megszűnik, így például a beteg hajlamosabb lehet a demenciára a későbbiekben.

„A veszélyeztetett nőknek azonban a legfontosabb lépés, hogy felismerjék, hogy kockázati csoportba tartoznak és folyamatosan teszteljék magukat” – hangsúlyozta a szakértő.

Elolvasom a cikket