2024. október 17. csütörtök. 16:1
Tíz ember, köztük egy tízéves gyerek is megbetegedett, miután nem eléggé átsütött medvehúst ettek Észak-Karolinában, derült ki a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) közleményéből. Az eset még 2023 novemberében történt, és nem lehet tudni, hogy nyilvánosságra hozatalával miért vártak csaknem egy évig. Lehet, hogy eddig tartott a betegek lábadozása, de ez nem is fontos. Sokkal inkább az, hogy bár a medveevők tisztában voltak zsákmányuk gasztronómiai élvezetével, ám a mackóhús elkészítésének csínját-bínját még tanulniuk kellett volna. Mert az indiánok úgy tudták megsütni a medvét, a melynek utolsó porcikáját is megették és csak a fejét dobták el, hogy nem lettek betegek. Kínában a medve legnemesebb részét, a mancsát agyagban sütötték meg, hogy aztán mindenféle fűszerrel ízesítsék. Németországban is nagy hagyománya volt egykoron a főt-füstölt medvemancsnak, amelyet az elkészítése előtt biztos, ami biztos alapon hét-nyolc órát főztek, hogy aztán ribizlizselével tálalják. Hogy milyen becses ételről van szó, arra bizonyíték, hogy az 1961-es Larousse Gastronomique a kaviárral együtt említi. Ebből is látszik, hogy különös gondosság kell, mielőtt vadételek sütésére, főzésére szánjuk el magunkat… Jó tudni, hogy az oroszlánt elkészítése előtt két napig pácolni kell, míg a fekete mambát legjobb, ha öt napig sós lében tartjuk, mielőtt nekiállnánk pörköltöt csinálni belőle. Fontos az is, hogy ehhez az ételhez ajánlott már nem élő kígyót használni, így tovább tudjuk élvezni az ízeket.