Káromkodni kezdtek a robotporszívók

Az Egyesült Államok több városában megbolondultak az Ecovacs X2-es okosporszívók, azaz olyan eszközök, amik az interneten keresztül is vezérelhetők. A meglepő történésekről már idén tavasszal lehetett hallani, azonban csak most jelentek meg pontos információk az ügyben.

Több tulajdonos otthonában egyszerre ijesztő, ugyanakkor kabaréba illő jelenetek játszódtak le. A porszívók ugyanis hirtelen életre keltek, körbe-körbe jártak a lakásban, és közben furcsaságokat kiabáltak – például rasszista, illetve trágár megjegyzések hallatszottak a hangszóróikból.

Jelentések érkeztek ilyen esetekről Los Angelesből és más városokból is. Volt olyan eset, amelyben a porszívó a család kutyáját végigkergette a lakáson. Az egyik legrészletesebben megismert történet pedig egy minnesotai ügyvédé, Daniel Swensoné, aki épp tévét nézett, amikor robotporszívója megmagyarázhatatlanul kezdett el működni. Olyan hangot hallott a gép irányából, ami egy eltorzult rádiós szignálra emlékeztette, majd emberi beszédre figyelt fel. A kisgép applikációját ellenőrizve Swenson arra gondolt, hogy egyszerűen meghibásodott a rendszer, de hamar felfedezte, hogy egy idegen hozzáfért a robot kamerájához, és parancsokat is képes neki adni.

A porszívót meghekkelték, ahogy a többi azonos típusú gépet is szerte az országban. A támadók átvették az irányítást a porszívók felett, és képesek voltak sértő szavakat kiabálni azok hangszóróján keresztül. A meghekkelt porszívók tulajdonosainak az volt a szerencséjük, hogy a támadók nem károkozási céllal követték el az akciót, hanem azért, hogy felhívják a figyelmet a kínai óriáscég, az Ecovacs ezen termékének sebezhetőségére.

Elolvasom a cikket