Szépen pörög a kilométeróra rulett

A Szerbiában használt autók 4,1 százaléka, azaz minden huszonötödik autó manipulált kilométerórával közlekedik – írja a Szabad Magyar Szó. A lap a carVertical vállalat kutatását idézve arról ír, történik mindez annak ellenére, hogy a csalásban érintett gépkocsik aránya 5,3 százalékról csökkent le az említett szintre. Egyébként Szerbiában az átlagos „visszapörgetési” mutató 80 405 kilométerre nőtt.

Mindennek nyomán Belgrád a 19. helyen végzett azon a huszonötös listán, amely a használt autók vásárlásában kockázatos államokat sorolja föl. Matas Buzelis, a carVertical szakértője szerint a nemzetközi kereskedelemből származó gépjárművek négyszer nagyobb valószínűséggel vannak manipulálva, mint hazai társaik.

Évente több mint százhúszezer használt jármű érkezik, és ezek többsége elmúlt tíz-tizenöt éves – fogalmazott. Így ezek a kocsik gyakran nagy futásteljesítménnyel rendelkeznek, s e miatt egyesek visszapörgetik a kilométerórát, hogy növeljék az árakat – tette hozzá Matas Buzelis.

A lapban még leírják, az importált járművek többsége Itáliából, Német- és Franciaországból származik, míg az utóbbi években egyre több érkezik Skandináviából, különösen Norvégiából.

Elolvasom a cikket