Csaknem 1400 milliárdos oktatási fejlesztés történt

MH/MTI
2024. október 17. csütörtök. 22:57

Balatoni Katalin a Zrínyi Miklós Gimnázium eddig elvégzett felújításainak átadásán arról beszélt, hogy az intézményeket „stabil, értéket közvetítő, nemzeti alapokon álló szemlélettel és tartalommal” szeretnék megtölteni.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a 21. században is időt álló értékeket közvetítő oktatást biztosítsanak. Ennek egyik része, hogy eddig 579 ezer notebookot adtak át az 5-12. évfolyamos diákoknak, az utolsó 125 ezer ilyen eszköz a jövő héten indul el a tanulókhoz – ismertette.

Mindezzel „képesek vagyunk egyszerre az értéket, a hagyományt és a modern kor oktatását összekapcsolni” – fogalmazott a politikus.

Balatoni Katalin kiemelte a pedagógusok szerepét. Hozzátette: kormányzati szinten azon dolgoznak, hogy a pedagóguspálya megbecsült legyen, ezért jött létre az új jogállás és a történelmi léptékű béremelés, amelyet 2025-ben is folytatva, átlagosan 820 ezer forintot biztosítanak a pedagógusoknak.

Vigh László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte: a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium felújításával 650 diák és félszáz pedagógus számára sikerült méltó körülményeket teremteni.

Balaicz Zoltán (Fidesz–KDNP) polgármester felidézte, hogy 2013 óta nem az önkormányzatok a fenntartói az oktatási intézményeknek, de Zalaegerszegen azóta is kiemelt figyelmet és támogatást élveznek. A város önkormányzata eddig 133 millió forintot fordított a Zrínyi-gimnázium felújítására, ehhez most Palkovics László volt miniszter, az intézmény egykori diákja további ötvenmillió forintot biztosít az általa vezetett cégek jóvoltából.

Kajári Attila zalaegerszegi tankerületi igazgató és Schneider János, a gimnázium igazgatója egyaránt arról beszélt, hogy az 1897-ben átadott oktatási intézményben már csaknem egymilliárd forintot fordíthattak korszerűsítésekre. Megújult a homlokzat, a két udvari melléképület, a kerítés, a tetőzet, és a felújítási munkálatok a jövőben is folytatódnak.

Elolvasom a cikket