A trombózis kevésbé ismert kockázati tényezője

A tudósok már régóta tudják, hogy a fogszövet gyulladásos betegsége – a parodontitis – fokozhatja a trombózis folyamatát. Az összefüggés mechanizmusainak tanulmányozására kínai kutatók számos korábban publikált tudományos munkát elemeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy a parodontális fertőzéseket okozó patogén mikroorganizmusok képesek behatolni a véráramba, és szisztémás gyulladást okozni.

A parodontitis fő kórokozóinak olyan baktériumokat találtak, mint a Porphyromonas gingivalis és a Tannerella forsythia, amelyek a véráramba kerülve olyan toxinokat bocsátanak ki, amelyek károsítják az érrendszeri endotélsejteket. Ez szisztémás gyulladáshoz, vérlemezkeszakadáshoz és sűrű vérrögök kialakulásához vezet, ami növeli a trombózis kockázatát.

A kutatók azt is megállapították, hogy a parodontitisben szenvedő betegeknél magas a gyulladáskeltő citokinek, például a TNF-α, IL-1β, IL-6, valamint a fibrinogén és a C-reaktív fehérje emelkedett szintje. Ezek a tényezők hozzájárulnak a hiperkoagulabilitáshoz (gyors véralvadáshoz) és a véráramlás lassulásához.

Emellett a tanulmány megállapította, hogy a szájüregben fellépő gyulladás megzavarja a bél mikroflóráját, ami a trimetilamin-N-oxid (TMAO) megnövekedett szintjéhez vezet, amely összefüggésbe hozható az érelmeszesedés kialakulásával.

Elolvasom a cikket