Tényleg olyan káros a testtörülköző használata az arcon?

Kaufmann Angéla
2024. október 18. péntek. 6:18
Frissítve: 2024. október 18. 6:36

Olvassa tovább cikkünket, hogy többet megtudjon arról, miért érdemes más törülközőt használnia az arcán és a testén, és milyen gyakran kell cserélni az arctörlőt, és milyen alternatívái lehetnek rá.

Valóban külön törölközőre van szükség az arcához?

Célszerű külön törölközőt használni az archoz és a testhez – mondják a bőrgyógyászok. Ennek több oka is van. de leginkább azért, mert az arcbőr érzékenyebb, mint a test többi részének bőre.

Arra is ügyeljen, hogy ne kerüljenek baktériumok és egyéb irritáló anyagok a testéről az arcára. A testén használt törölközőn lehetnek baktériumok, zsiradékok és elhalt bőrsejtek, amelyek így könnyen átkerülhetnek az arcra, növelve a pattanások, irritáció vagy akár fertőzések kockázatát.

Mi történhet, ha az arcán használ máshol is használt törülközőt?

A egyes testrészek bőrén elviselhet bizonyos típusú baktériumokat, még olyanokat is, amiket más testrészek bőrén nem. Tehát bizonyos típusú baktériumok nem okoznak problémát a hátán vagy az ágyékán, de nem feltétlenül jó, hogy ugyanazok a baktériumok az arcán is jelen legyenek.

A háta, a mellkasa és a lábai általában több izzadságot és zsiradékot termelnek, és az emberek gyakran használnak testápolókat és zsiradékokat is a bőrükön. Ha ugyanazt a törülközőt használja az arcára, ezeket a nem kívánt elemeket felviheti az érzékenyebb arcbőrére. A külön törölköző segít csökkenteni ezt a kockázatot, és higiénikusabbá teszi az arcápolás.

Milyen gyakran érdemes cserélni az arctörlőket?

Szakemberek szerint minden használat után ki kell cserélni az arctörlőt.

Ha a bőre nem érzékeny vagy nem hajlamos a pattanásokra, akkor lehet, hogy egy kicsit tovább használhatja az arctörlőt, mondjuk két-három naponta váltson át egy új törülközőre. A tiszta törölköző használata minimalizálja azon baktériumok felhalmozódását, amik bőrproblémákhoz vezethetnek. Ha pattanásos vagy érzékeny bőre van, jobb, ha naponta cseréli.

Az arctörlő és a törülközők mosásakor forró vizet és hipoallergén mosószert érdemes használnia.

Vannak-e alternatívák az arctörölközőre?

Ha alternatívát keres az arctörülközők vagy törlőkendő helyettesítésére, akkor van néhány lehetőség. A bőrgyógyászok, a következőket javasolják:

Sminklemosó törlőkendők: A sminklemosó törlőkendők választhatók, de nem biztos, hogy ideálisak a bőrtípusától függően. Ezek a törlőkendők gyakran tartalmaznak erős vegyszereket és tartósítószereket, amelyek nem feltétlenül a legjobbak a bőr számára.

Eldobható vattakorongok vagy mikroszálas törlőkendők: Ezeket kifejezetten arctisztításra tervezték. Ezek gyakran kíméletesebbek és higiénikusabbak, és mivel egyszeri használat után kidobhatók vagy kimoshatók, így megakadályozható a baktériumok terjedése.

Elolvasom a cikket