Cukorbetegséget és rákot okoz

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az ultrafeldolgozott termékek, amelyeket ugyanaz a gyorsétterem képvisel, 32 katasztrofális következmény kialakulásának kockázatával járnak a szervezet számára.

A kutatók megjegyezték, hogy a gyorsételek (ugyanazok a hamburgerek), a csomagolt pékáruk, a chipsek, az édes gabonafélék és az adalékanyagokkal ellátott üdítők előállítása számos ipari folyamathoz kapcsolódik.

„És ezért gyakran az ilyen élelmiszerek mesterséges színezéket, emulgeálószereket, aromákat és így tovább tartalmaznak” – hangsúlyozták az orvosok, hozzátéve, hogy az élelmiszerek összetétele, amelyet a hozzáférhetőség és a vonzó ízminőség miatt választanak, cukrot, káros zsírokat, sót tartalmaz.

Ugyanakkor a felsorolt termékek rost- és vitamintartalma alacsony.

„Összességében közvetlen kapcsolatot találtunk a magasan feldolgozott élelmiszereknek való kitettség és 32 egészségi állapot, köztük a rákos megbetegedések között” – mondta Melissa Lane, a Deakin Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Figyelembe véve az egészségtelen ételek fogyasztásának gyakoriságát a különböző népességcsoportokban és a hozzáférhetőséget, a fenti „ételek veszélyesebbek, mint a dohányzás” – számol be a Pronews.gr.

A kiadvány idéz egy táblázatot, amelyből kiderül, hogy az első öt ország, ahol a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztják, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Svédország és Ausztrália.

Elolvasom a cikket