Áder János újabb magyar Nobel-díjat vár, azt is elmondta, mikor

„Elgondolkoztam azon, nem volt-e túlságosan bátor döntés ide jönni. Én egy másik világot képviselek” – árulta el Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Business IT konferencián elhangzott vitaindító beszédében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntarthatóság nem szerepel a Magyar Zene Házában rendezett esemény programjában – számolt be a Mandiner.

„Minden eszköznek van környezeti lábnyoma” – jelentette ki Áder János, kiemelve, hogy 2021-ben az e-hulladék mennyisége 57 millió tonna volt a bolygón, és ennek csupán 17 százalékát hasznosítottuk újra. Megjegyezte, a digitalizáció erősödésével, a technológia fejlődésével egyre több gépre, új hálózatokra lesz szükség, a gyártáshoz és üzemeltetéshez pedig rengeteg energia kell. Szerinte célként kell megnevezni az energiahatékonyság és az újrahasznosítás növelését, az anyagfelhasználás hatékonyabbá tételét, illetve a vízfogyasztás csökkenését.

Áder János felidézte a Nobel-díjas Krausz Ferenc Mandinernek adott interjúját, amelyben többek között arról beszélt, hogy a Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központra szeretné fordítani kutatási idejét. Ennek célja, hogy a vérplazma molekuláris összetételében bekövetkező legapróbb változásokat a legmodernebb ultrarövid impulzusú lézertechnológiával vizsgálják.

– Ha ezek a kutatások sikerrel járnak, meggyőződésem, hogy Krausz Ferenc még egy Nobel-díjat vehet át – jelentette ki Áder János.

Elolvasom a cikket