Az IMF vezetője nehéz jövőt jósol a világgazdaságnak

MH/MTI
2024. október 18. péntek. 11:34

Krisztalina Georgieva úgy fogalmazott: „A kilátás gyenge növekedés és magas adósság komoly kombinációjára utal, ami nehéz jövőt jelez.”

Az IMF a jövő hét elején ismerteti új globális gazdasági előrejelzését. Az előző, júliusi prognózis szerint az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő a globális gazdaság.

Az IMF szakértői a hét elején ismertették azt a tanulmányukat, amely szerint a globális államadósság 2024 végén meghaladja a százezer milliárd dollárt, ami a globális GDP 93 százalékának felel meg. A dokumentum összeállítói szerint ez az arányszám a GDP 100 százalékára emelkedhet 2030-ra.

Az IMF szerint a globális adósságállomány növekedését nagyrészt a világ két legnagyobb gazdasága, Kína és az Egyesült Államok által fölvett állami kölcsönök emelkedése okozza. Krisztalina Georgieva szerint azonban ennél is „ijesztőbb tendencia” az államadósság növekedése a fejlődő és szegény országokban, ahol a kormányzati bevételek egyre nagyobb részét fordítják adósságszolgálatra.

Az IMF vezetője nyilatkozatában arra szólította fel a világ kormányait: tegyenek intézkedéseket az államadósság szintjének csökkentésére.

Krisztalina Georgieva egyben felhívta a figyelmet az infláció lassulására a világ vezető gazdaságaiban, bár hozzátette, hogy még korai győzelmet hirdetni az infláció felett. „Lehet, hogy az infláció lassul, de a magas árak egyelőre nem tűnnek el” – figyelmeztetett.

Elolvasom a cikket