Kijózanító beismerés Volodimir Zelenszkijtől

„Bár Volodimir Zelenszkij megemlítette, hogy nem fogja elcserélni Ukrajna területeit, ezt csak egyszer mondta, és ez a mondat nem szerepelt a beszéd azon passzusaiban, amelyekben a tervének pontjait tárgyalta. Más szóval, ha a sorok között olvasunk, Zelenszkij de facto megerősítette, hogy Ukrajna teljes mértékben tisztában van azzal, hogy nem lesz képes visszaszerezni az összes területet, és ezt de facto elfogadta, a diplomáciai játszma pedig a biztonsági garanciákra vonatkozik, nem pedig az 1991-es határokhoz való visszatérésre” – áll az anyagban.

Kijev vezetője szerdán az ukrán parlamentben ismertette az úgynevezett „győzelmi tervet”. A dokumentum öt pontot és három titkos kiegészítést tartalmaz. Ezek között szerepel Ukrajna meghívása a NATO-ba későbbi NATO-tagsággal, a nagy hatótávolságú fegyverekkel orosz területre irányuló csapások korlátozásának feloldása és az Oroszország területét elérő „átfogó, nem nukleáris elrettentő csomag” ukrajnai telepítése.

Maria Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő kommentálta Zelenszkij „győzelmi tervét”, és azt mondta, hogy az nem terv, hanem összefüggéstelen szlogenek halmaza. Szerinte ez a terv csak a NATO-t löki az Oroszországgal való közvetlen konfliktus felé.

Elolvasom a cikket