Ez a Zelenszkij-féle: Vagy-vagy

A német lap közölte a hírt, miszerint Volodimir Zelenszkij az uniós csúcson egyrészt még több segélyt, pénzt és fegyvert követelt segítség formájában a tagországoktól az oroszokkal történő háborújához. Az ukrán elnök a brüsszeli felszólalásában Ukrajna NATO-csatlakozásáról is szót ejtett, melyben közölte, hogy minderről már több külföldi vezető politikussal is egyeztetett. Közölte, hogy már Donald Trump volt amerikai elnöknek is világossá tette a legutóbbi találkozóján, hogy

Ukrajnának vagy a NATO-tagságra, vagy atomfegyverekre van szüksége, hogy el tudja riasztani Oroszországot a további támadásoktól.

Ezen szavakat pedig többen ultimátumként értelmezték.

A német lap idézett egy magas beosztású ukrán tisztviselő által korábban, zárt körben elmondott szavait is, aki akkor úgy fogalmazott: vagy a NATO gyorsan felveszi országát a szövetségébe, vagy Ukrajna ismét atomhatalom lesz.

Ez pedig megegyezik Zelenszkij félelmetes gondolatával.

Emlékeztettek, hogy a Donald Trump volt elnökkel történő találkozóján már elmondta, hogy országa az egyedüli volt atomhatalom, amely már évekkel ezelőtt lemondott a nukleáris fegyvereiről abban a reményben, hogy a későbbiekben Ukrajnát meg fogják védeni.

Korábban egy ukrán tisztviselő a Bildnek arról beszélt, hogy a

Nyugatnak nem szabad elhinnie, hogy Ukrajna elfogadna egy második orosz támadást Kijev ellen. Előtte újraépítené nukleáris arzenálját

– írta a Magyar Nemzet. Mint ismert, az ukránok az 1990-es évek elején mondtak le az atomfegyvereikről.

Megvan az anyag, megvan a tudás. Ha a parancsot kiadják, csak néhány hétre lesz szükségünk az első bombához – közölte egy ukrán tisztviselő.

A német lap szerint ezután még hozzátette azt is, hogy a Nyugatnak „kevesebbet kellene gondolnia Oroszország vörös vonalaira, és többet a mi vörös vonalainkra”.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál csütörtök délután már beszámolt Zelenszkij azon cáfolatáról, hogy az atomfegyvereket visszaállítaná. Az ukrán államfő Mark Rutte NATO-főtitkárral tartandó brüsszeli sajtótájékoztatóján reagált a német lap által leírtakra. Közölte:

Azt mondtam, hogy amikor a Budapesti Memorandumot nagyon tiszteletreméltó és erős országok aláírták, azt írták, hogy Ukrajna feladja nukleáris fegyvereit, és ezek a nagyon tisztelt országok – köztük Oroszország, Kína és az Egyesült Államok – biztosítják területi integritásunkat és szuverenitásunkat. Ez azt jelenti, hogy ez nem túl jó védőháló a biztonságunk számára. Ezért mondtam, hogy a NATO-n kívül nincs más alternatívám. De nem hozunk létre nukleáris fegyvereket.

Elolvasom a cikket