Különleges programokkal készül október 23-ára a Skanzen

MH/ MTI
2024. október 18. péntek. 16:23
Frissítve: 2024. október 18. 16:29

A látogatók a helyszínen beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba és kipróbálhatják a Skanzen katonai roburját is, de lesz frizurakészítés, retro tánciskola, valamint kézműves programok is, melyek közel hozzák az ötvenes évek játékait és hétköznapjait a nagyközönséghez – közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum pénteken az MTI-vel.

Az egész napos rendezvény során az érdeklődők nemcsak azokkal az épületekkel és kiállításokkal találkozhatnak a múzeumban, amelyek szorosan kötődnek az egykori történésekhez, hanem a múzeumi színházi előadásokon, tematikus tárlatvezetéseken és különböző játékokon keresztül betekintést kaphatnak az ’50-es évek mindennapjaiba és a magyar családok gyakran nélkülözéssel teli életébe is – olvasható a közleményben.

A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál a nagyközönség a budapesti forradalmároknak szervezett élelmiszer- és ruhagyűjtés pillanatába nyerhet betekintést; a Kisalföld tájegység Jánossomorjai házánál az érdeklődők megtudhatják, hogy a forradalom leverése után ezrek menekültek ezen a településen keresztül Ausztriába; a múzeumi színházi jelenet során pedig a látogatók átélhetik, hogy az Andaut és Jánossomorját összekötő kis híd sokak számára a reményt jelentette.

A helyszínen filmvetítések és ismeretterjesztő előadások is lesznek az ötvenes évek divatjáról, sportjáról és a korszak nyaralási szokásairól. A Skanzen korszakhoz kapcsolódó kiállításaiban tárlatvezetéseket tartanak, a Duna Menti Katonai Hagyományőrző Egyesület interaktív programja pedig árnyalja a korszakról kialakult képet – olvasható a közleményben.

Mint írják, a kézműves programok és játékhelyszínek is az ötvenes évekből merítenek ötletet: a látogatók többek között készíthetnek gombfülbevalót, neszesszert, svájcisapkát és krumplipuskát; megtudhatják, hogy mi az a snóbli, valamint gombfocizhatnak, tekézhetnek és kártyázhatnak is.

Elolvasom a cikket