„A szocialista kormányok is rájöttek, hogy a határokat meg kell védeni”

A határok védelme nem bűncselekmény jelszóval tartott demonstrációval egy időben Matteo Salvini pártvezér a Pagliarelli-börtön bírósági termében követte védőügyvédje beszédét.

A védelem többórás felszólalása zárta a több mint három éve zajló pert, amelyben az ügyészség hat év börtönt és egymillió euró kártérítés megfizetésének kiszabását kérte a volt olasz belügyminiszterre, amiért feltartóztatott egy spanyol civilhajót migránsokkal a fedélzetén.

Giulia Bongiorno ügyvéd, aki szintén a Liga politikusa, percről percre rekonstruálta a 2019 augusztusában történteket. A védelem azt hangoztatta, hogy az Open Arms nevű hajó „előzetesen kapott” információk alapján pontosan tudta, hogy a Földközi-tenger melyik pontján kell fedélzetére vennie a migránscsoportot, amellyel „mindenáron Olaszországban akart partot érni, elutasítva minden más közelebbi és biztonságos kikötési pontot”.

„Ez a bírósági eljárás nem a migránsok partot érése érdekében indult, hanem Matteo Salvini ellen” – hangoztatta a védőügyvéd. Beszédét Palermo központjában hangosbemondókon keresztül lehetett egyenesben követni, és egyes rádióadók is közvetítették.

A Liga helyi, országos és európai politikusai a központi Politeama-színház előtti téren gyűltek össze.

Azt a pólót viselték, amelyen Matteo Salvini bebörtönözve látható. “Matteo! Szabadság!” – skandálták. Severino Nappi, a Liga tartományi képviselője, aki a Nápoly környéki Campaniából érkezett, az MTI-nek jelentős játszmának nevezte a bírósági eljárást “nemcsak Matteo Salvini és a Liga, hanem az ország számára. Jogi szempontból az ügy kétségbe vonja az állam döntési autonómiáját, de a határok védelme, úgy gondolom, megérdemli, hogy általános mozgósítás álljon ki mellette. Matteóért vagyunk itt, de Olaszországért is cselekszünk” – fogalmazott.

Laura Ravetto, a párt római képviselője szerint “Salvini azt tette, amit a választók kértek, sőt, azt tette, amit az olaszok most is kérnek: országunk határainak védelmét. Továbbra is bízunk a bíróságban, nem veszítjük el a reményt” – szögezte le.

Úgy vélte, hogy a következő belügyminiszterek az esetleges ítélet után korlátozva érezhetnék magukat feladataik végzésében.

Anna Maria Cisint, a Friuli-Venezia Giuliában található Monfalcone volt polgármestere az MTI-nek kifejtette: „a migráció problémája ma világméretű, az illegális migráció pedig olyan mint egy rákos betegség. Számos ország Európában – közöttük még szocialista vezetésűek is – kezd rádöbbenni, hogy a határokat meg kell védeni. Ellenőrizni kell, ki lép be.

A migráció erősíti a terrorizmus veszélyét, az emberkereskedők és a civil szervezetek alkotta hálózat súlyos problémát képvisel minden országban, főleg Olaszország számára, amely elsődleges érkezési pontnak számít” – vélekedett.

A harmincezres Monfalcone volt vezetője úgy vélte, hogy a letelepedett bevándorlók is problémát jelentenek. „Nálunk harmincegy százalék a migránsok aránya, közülük huszonhat százalék muszlim vallású. Az iszlamizáció valósággá vált, és az iszlamizáció mögött az az akarat rejlik, hogy megváltoztassák azt az országot, ahová megérkeznek. Az első hibát az az olasz véti, aki nem követel tiszteletet saját országa iránt” – jelentette ki.

Andrea Crippa, a Liga főtitkárhelyettese az MTI kérdésére úgy válaszolt, nem könnyű külföldön elmagyarázni, mi történik. „Hogyan magyarázzuk el mindezt Magyarországnak? Úgy, hogy ez egy őrület, szégyen! Azt mutatja, hogy Olaszországban, ha jól végzed a munkád, és megpróbálod védeni a határokat, és a politikai rendszer nem egy bizonyos oldalán állsz, bíróság elé állítanak. Bízom benne, hogy Matteo Salvinit felmentik, hiszen semmilyen bűncselekményt nem követett el, csak megvédte országa határait” – húzta alá.

A palermói bíróság december 20-ra tűzte ki az ítélethozatal időpontját. Elsőfokú, nem jogerős ítéletről lesz szó. Matteo Salvini már korábban bejelentette, hogy helyén marad és fellebbez, ha elítélik. “A spanyol hajóval 2019-ben érkezettek nagy részének nyoma veszett, egyesek börtönbe kerültek, de kizárólag engem állítottak bíróság elé” – hangoztatta közösségi oldalán Salvini.

Elolvasom a cikket