Prada szkafandert fog viselni az első nő a Holdon

Kaufmann Angéla
2024. október 19. szombat. 5:31

Az űrruhát a héten mutatták be a milánói Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson, a Prada és partnere, az Axiom Space előadása során. A NASA az Axiom Space-t választotta az Extravehicular Mobility Unit – más néven szkafander – fejlesztésének felügyeletére az Artemis lll számára, amely küldetés elsődleges célja az első emberi holdraszállás az Apollo 17 óta 1972-ben. Az Axiom Space viszont megkörnyékezte a Pradát, hogy segítsen kifejleszteni ezt a kritikus berendezést a cél elérése érdekében.

„Úttörő szerepet töltünk be az űrkutatás új korszakában” – mondta Russell Ralston, az Axiom Space Extravehicular Activity-ért felelős ügyvezető alelnöke a mutató előtt. Hozzátette: „Első alkalommal használjuk fel más iparágak szakértelmét, hogy jobb megoldást alkossunk az űrre.”

Lorenzo Bertelli, a Prada csoport marketing igazgatója és a vállalati társadalmi felelősségvállalásért felelős személy biztosította a Prada első sorát az új űrversenyben.

A bemutatott képeken nincs Prada logó, amely jelezné az olasz cég szerepét az űrruha megalkotásában. Mégis, akár véletlenül, akár tervszerűen (és biztosan az utóbbiról van szó), az erőteljes sziluettű ruha több feltűnő vörös vonalat tartalmaz egyébként fehér felületén. Ezek a Prada Linea Rossa műszaki vonalának tervezési motívumát tükrözik vissza, amelyet először az America’s Cup vitorláscsapatának, a Luna Rossa-nak a felszerelésére fejlesztettek ki. Az olasz Luna Rossa-t, Vörös Holdnak fordíthatjuk.

Az űrruha alkotótársainak közös nyilatkozata szerint együttműködésük kifejezetten a berendezés rétegeinek kialakítására és nyersanyaggyártásra irányult. A Holdra kerülve a ruha lehetővé teszi az űrhajósok számára, hogy „legalább két órán keresztül ellenálljanak a szélsőséges hőmérsékleteknek a Hold déli pólusán, és elviseljék a leghidegebb hőmérsékletet az állandóan árnyékolt területeken is. Az űrhajósok legalább nyolc órán keresztül képesek lesznek űrsétára.

A teljesítmény és funkció a legfontosabb tervezési prioritás, de a bemutató szerint a Prada is lényegesen, hozzájárult, a bolygó egyik legismertebb ruhájának maradandó megalkotásában. Azt állítja, hogy az Axiom mérnökei konzultáltak az olasz divatszakemberekkel, hogyan készítsenek olyan viseletet, amely „vizuálisan inspirálja a jövőbeli űrkutatást”. Hozzátette: „A Prada szakértelme lehetővé tette a fejlett technológiák és az innovatív varrási módszerek áthidalását a magasan kidolgozott funkcionalitás és az esztétikusan tetszetős fehér külső réteg között.”

Elolvasom a cikket