Ez a testtartást károsabb, mint a dohányzás

Az ülő életmód elleni küzdelem érdekében a közelmúltban megjelentek a különböző eszközök, például az irodai magas íróasztalok, amelyeknél állva lehet dolgozni. Úgy vélik, hogy ebben a pozícióban egészségesebb dolgozni, mint az íróasztalnál ülve.

Ausztrál tudósok tanulmányt végeztek, és váratlan következtetésre jutottak. Kiderült, hogy nem hasznosabb, sőt bizonyos esetekben még károsabb is, mint ugyanannyi időt ülve tölteni.

A szakértők megállapították: a túl sokáig tartó állás növeli a potenciálisan halálos betegségek kialakulásának kockázatát. A Daily Mail szerint a vizsgálat során a tudósok több mint 83 ezer brit felnőtt szív- és keringési rendszerének munkájára vonatkozó adatokat elemeztek, a résztvevők átlagéletkora 61 év volt. A napközbeni aktivitásukat a csuklójukon viselt eszközökkel követték nyomon.

Összességében a követési időszak hét évre nyúlt, és ez idő alatt mintegy nyolc százalékuknál alakultak ki szív- és érrendszeri problémák, köztük stroke és szívelégtelenség, míg alig több mint két százalékuknál jelentettek keringési problémákat, például visszérbetegséget és mélyvénás trombózist.

Mit mutattak az eredmények

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a hosszú ideig tartó állás hosszú távon nem javítja a szív- és érrendszeri egészséget, sőt növeli a keringési problémák kockázatát.

A napi kétórás állás például gyakorlatilag nem növelte a keringési problémák kialakulásának valószínűségét. Minden második félórával azonban 11 százalékkal kezdett emelkedni a kockázat.

Ezzel szemben a keringési problémák kialakulásának kockázata némileg csökkent, ha hat-tíz órát ültek. A „tíz” órán túli minden további óra ülés 26 százalékkal növelte a keringési problémák kialakulásának valószínűségét.

A 12 óránál hosszabb ideig tartó ülőmunka szintén óránként 13 százalékkal növelte a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

„Azok számára, akik rendszeresen hosszú ideig egy helyben ülnek, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére a legjobb módszer az aktív mozgás a nap folyamán és a rendszeres testmozgás” – mondta Emmanuel Stamatakis professzor, a Sydney-i Egyetem népegészségügyi szakértője és a tanulmány társszerzője.

A mozgásszegény életmód kockázatainak csökkentésére a kutatók azt javasolják, hogy ne próbáljuk meg kompenzálni az állással, hanem egyszerűen mozogjunk többet – sétáljunk, autó helyett gyalog menjünk el a találkozókra, lift helyett használjuk a lépcsőt, használjuk az ebédszünetet nyújtásra és sétálásra.

Elolvasom a cikket