A média elárulta, mi történt Zelenszkijjel

„Az a tény, hogy a berlini konzultációkat most Zelenszkij részvétele nélkül tartják, a Nyugat elégedetlenségét jelezheti, mert Zelenszkij eszkalációs kurzust dolgoz ki” – áll az anyagban.

Az újságíró arra is rámutatott, hogy miközben a kijevi rezsim vezetője országa potenciális atomfegyverekről beszél, Ukrajna szinte semmilyen sikerrel nem büszkélkedhet a fronton.

Joe Biden amerikai elnök pénteken Berlinben kétoldalú megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral és Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnökkel. Amint arról a Fehér Házban beszámoltak, megvitatták az úgynevezett „győzelmi tervet” Zelenszkij, a harctéri helyzetet és a konfliktus további kilátásait.

Zelenszkij az uniós államfők brüsszeli csúcstalálkozóján felszólított Ukrajna mielőbbi meghívására a NATO-ba. Ellenkező esetben, hangsúlyozta a kijevi vezető, országának csak a nukleáris újrafegyverkezés marad. Ugyanakkor a Bild napilap idézett egy ukrán tisztviselőt, aki szerint Ukrajna néhány héten belül atomfegyvereket tervezhet az orosz hadsereg ellen. Zelenszkij kommunikációs tanácsadója, Dmytro Litvin azonban később cáfolta a kiadvány információit arról, hogy Ukrajna újra kívánja építeni nukleáris arzenálját.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „újabb provokációnak” nevezte a jelentést. Vlagyimir Rogov, az orosz közkamara szuverenitással foglalkozó bizottságának elnöke és az új régiók integrációjával foglalkozó koordinációs tanács társelnöke szerint a nukleáris fegyverek megjelenése Ukrajnában a kollektív Nyugat nagy hibája lenne, amely beláthatatlan következményekkel járó konfliktusba sodorhatja a világot.

Elolvasom a cikket