Izraeli elitkatonát citálnának bíróság elé Belgiumban

Belgiumban háborús bűnök elkövetésének indokával indult eljárás egy belga-izraeli állampolgár ellen, aki Izrael oldalán ment harcba a Gázai övezetben.

A szövetségi ügyészség szerint a húszas éveiben jár férfi egy elit izraeli alakulatban, a „Refaim” mesterlövészei között harcolt. Egysége a jelentések szerint tehát Gázában volt aktív, 2023 októbere óta, a huszonegy fős csoportban voltak amerikaiak, franciák, németek, egy olasz és a belga illetőségű férfi, akiket vizsgálat alá vettek.

A belgiumi vizsgálat, amelyet szerdán kezdtek meg, azután indult, hogy egy palesztin újságíró, a Bellingcat nevű tényfeltáró oldal munkatársa, Junisz Tiravi az egész mesterlövészegységet „fegyvertelen civilek brutális kivégzésével” vádolta meg. Azt állította, információit egy amerikai katonától kapta, aki vezető beosztásban szolgál, és bizonyítékokkal is alá tudta támasztani, hogy

az egység olyan civilekre lőtt, akik nem voltak felfegyverezve, és semmilyen fenyegető jelet nem mutattak.

A belga igazságügyi miniszter közölte: a sajtóban is megjelent információkat a vizsgálat során alá kell támasztani. „Izraelnek megvan a joga az önvédelemre, de ez nem menti fel a kötelezettsége alól, hogy tiszteletben tartsa a nemzetközi emberi jogi alapelveket”. A belgiumi-palesztin társaság pedig vádindítványt nyújtott be, arra kérve a belga hatóságokat, hogy éberen végezzék el a vizsgálatot.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta az esetet.

Az október 7-i terrortámadások után a Gázába benyomuló izraeli hadsereggel szemben számos hasonló vád hangzott el, és vizsgálatok indultak a lehetséges háborús bűnök miatt; az ENSZ és az Amnesty International áll az élen az ilyen típusú vizsgálatok szorgalmazásának. A civil áldozatok száma így is, úgy is igen magas.

Elolvasom a cikket