Olaf Scholz Erdogannal a közel-keleti háborúról is tárgyal

Olaf Scholz német kancellár Isztambulban találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A TRT török állami műsorszolgáltató szerint a két politikus Erdogan Besiktas városrészben lévő irodájába vonult vissza konzultációra. A török kommunikációs igazgatóság szerint a megbeszélés témái között szerepelt a migráció és a közel-keleti háború.

A látogatás fordulópontot jelenthet a kétoldalú kapcsolatokban. Berlin különösen Ankara támogatását kéri a török állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítése érdekében.

Törökország viszont reméli, hogy az Eurofighter vadászrepülőgépek tervezett beszerzésével kapcsolatban előrelépés történik. A NATO-partner Scholz egy másik kérdésben is segítségére lehet, hiszen Törökország jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Ezzel szemben a Közel-Kelet kérdése konfliktuspotenciált rejt magában.

A külügyminiszter vádakat emel Izrael ellen

Eközben Hakan Fidan török külügyminiszter Isztambulban azzal vádolta Izraelt, hogy háborúba akarja keverni Iránt. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „folyamatosan új frontokat nyit a térségben” és „megpróbálja belerángatni Iránt ebbe a háborúba” – mondta Fidan szombaton iráni kollégájával, Abbasz Araghcsival tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Izrael agresszív álláspontja törvényes lépésekre kényszeríti Iránt” – folytatta Fidan. Nem részletezte, hogy ez mit jelenthet. A török külügyminiszter figyelmeztetett, hogy nem szabad alábecsülni a háború egész térségre való átterjedésének kockázatát.

Araghcsi „nagyon aggasztónak” nevezte a libanoni harcok közelmúltbeli fokozódását. Azt mondta: „A háború lehetősége a régióban mindig komoly, és a cionista rezsim kivételével senki sem akarja, hogy ez megtörténjen”. Irán „csökkenteni akarja a feszültséget, de (…) minden forgatókönyvre felkészültünk”.

Részvét a Hamásznak

Néhány órával korábban Törökország részvétét fejezte ki a Hamásznak az iszlamista terrorszervezet korábbi vezetője, Jahja Sinwar meggyilkolása miatt. Sinwar a 2023. október 7-én Izraelben végrehajtott mészárlás kitervelőjének számít, és nemrég az izraeli hadsereg végzett vele a Gázai övezetben. Scholz korábban azt mondta, hogy Sinwar halála „remélhetőleg most már konkrét kilátást nyit a gázai tűzszünetre, a Hamász túszainak szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra”. Törökország jó kapcsolatokat ápol a Hamásszal. Erdogan a Hamászt „felszabadító szervezetnek”, Izraelt pedig „terrorista államnak” nevezi.

Elolvasom a cikket