Ezzel az öt étellel csökkenthetjük a sztresszt

Maggie Michalczyk táplálkozási szakértő szerint egyes ételek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek támogatják a szervezetet, és segítenek a stressz alatt.

A tökmag magas magnéziumtartalommal rendelkezik. A magnézium szervezetünk számára kiemelten fontos vitamin. A magnéziumhiány tünetei többek között a nyugtalanság, izomgörcs, idegesség, fáradékonyság, valamint az izomgyengeség is előfordul.

A magnézium segít a kortizol (stresszhormon) felszabadulásának szabályozásában is, így a stresszhelyzetekben létfontosságú, hogy elegendő magnézium legyen a szervezetben.

A legtöbb felnőtt számára ajánlott napi magnéziumbevitel körülbelül 300-400 milligramm. Nagy mennyiségű magnéziumot már egy adag tökmagból is be lehet vinni.

A tonhal amellett, hogy finom, segít csökkenteni a stressz-szintet, mivel magas a B6- és B12-vitamin-tartalma. A B6 bizonyítottan növeli a szerotonin és a GABA, a hangulatot és a szorongást szabályozó neurotranszmitterek termelését. Míg a B12 létfontosságú az idegrendszer működéséhez, és ennek a tápanyagnak a hiánya akár idegkárosodást is okozhat. A B12 ajánlott napi mennyisége felnőttek számára 2,4 mikrogramm, a B6 pedig 1,3 milligramm 50 év alatti felnőttek számára.

A lazacban található omega-3 zsírsavak számos, az agy fejlődésével, működésével és öregedésével kapcsolatos élettani funkcióban vesznek részt. Emellett csökkentik a gyulladást és növelik a szerotonin aktivitást.

Ha nem szereti a halat, fogyasszon diót, chia magot és lenmagot. Ezek az élelmiszerek szintén nagy mennyiségű omega-3-at tartalmaznak.

Narancslé

Egy pohár narancslé segíthet elkerülni az oxidatív stresszt (a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyhiánya, amely károsíthatja a sejtjeinket).

A 100%-os narancslé fogyasztása pozitív szerepet játszhat a krónikus gyulladás és az oxidatív stressz kezelésében. Csak arra ügyeljünk, hogy természetes italt fogyasszunk, és ne olyat, amiben sok cukor van.

Az olyan zöldségek, mint például a kelkáposzta és a spenót nagyszerűen enyhítik a stresszt. Tele vannak folsavval és antioxidánsokkal, béta-karotinnal, amelyek szintén pozitív hatással vannak az agy egészségére.

A zöldek triptofánt tartalmaznak, egy olyan tápanyagot, amely részt vesz a „boldogsághormon” néven ismert szerotonin képződésében.

Milyen ételeket kerüljünk stressz alatt?

A koffein csak árthat a stressz idején. Mindenki más és más, de sokaknál előfordulhat, hogy a túlzott koffeinfogyasztás megnöveli a szívritmust, és túlstimulálja az idegrendszert, ami megnehezíti a relaxációt.

Az olyan élelmiszerek, mint az édességek, a csokoládé, a cukros italok és a desszertek hirtelen vércukorszint-változást okozhatnak. Ez aztán negatív hatással lehet a hangulatra. A túlzott édességfogyasztás ronthatja az általános egészségi állapotot és közérzetet.

A fűszeres ételek a testhőmérséklet átmeneti emelkedését és szorongást okozhat. Ráadásul még negatív hatással lehetnek az emésztési folyamatra is.

Elolvasom a cikket