Olaszország visszaveszi a migránsokat Albániából

Olaszország egy bírósági ítéletet követően visszaszállította az Albániába küldött migránsokat. A parti őrség hajója szombaton vette fel a tizenkét migránst Shengjin kikötővárosban, és a dél-olaszországi Bariba szállította őket.

Olaszország két befogadóközpontot hozott létre Albániában, ahol a menedékkérelmeket kell feldolgozni. A migránsok első csoportját szerdán szállította oda az olasz haditengerészet. Eredetileg 16 emberből állt – tíz bangladesi és hat egyiptomi volt a transzportban. Négyen már visszatértek Olaszországba, vagy egészségügyi okokból, vagy mert kiskorúak voltak.

Egy bíróság pénteken úgy döntött, hogy a fennmaradó tizenkettőt Olaszországba kell szállítani, mivel származási országuk nem biztonságos. Olaszország az első uniós ország, amely külföldön akar menekülteket táborokban elhelyezni.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök mindazonáltal kitart azon tervei mellett, hogy az EU-n kívül vizsgálja meg a mediterrán menekültek menedékkérelmeit. A kormány bejelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. A kabinet hétfőn rendkívüli ülést tart.

„Nem hiszem, hogy az igazságszolgáltatás feladata eldönteni, hogy mely országok biztonságosak, ez a kormány feladata” – mondta a Fratelli d’Italia (Olasz Testvérek) jobboldali párt vezetője az ítélet után. Az olyan országok, mint Banglades és Egyiptom nem biztonságosnak minősítése azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden migráns kiesik az albániai programból, így az már nem valósítható meg.

Tábor akár 3000 menedékkérő számára

Az ellenzék máris kudarcnak bélyegezte Meloni tervét, miszerint a menedékkérelmekről Olaszországon és az EU-n kívül döntenének. Albániában a kérelmeket olasz tisztviselőknek gyorsított eljárásban kell megvizsgálniuk: azok, akik jogosultak a menedékjogra, továbbutazhatnak Olaszországba. A többieknek vissza kell térniük. A táborokban egyszerre legfeljebb 3000 menedékkérőt helyeznek el. Azonban csak a biztonságosnak minősített származási országból származó felnőtt férfiakat fogadnák be. A rendelet nem vonatkozik a gyermekekre, a nőkre, a betegekre – ők egyenesen Olaszországba mehetnek tovább. Az ellentmondásos olasz tervet más uniós államok is szoros figyelemmel kísérik.

Elolvasom a cikket