A fogfájás veszélyes betegségekre is utalhat

A szájban tapasztalt fájdalom fajtáinak megkülönböztetése nem mindig egyszerű és vannak olyan, nem fogászati eredetű problémák, amelyek fájdalmat okozhatnak, és amit tévesen fogfájásként érzékelhetünk. Például arcüreggyulladás vagy akár súlyos fertőzések is állhatnak a háttérben. Ha a fájdalom tartósan fennáll, vagy különösen intenzív, fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül. A korai orvosi beavatkozás segíthet megelőzni a súlyosabb szövődményeket, ezért érdemes komolyan venni a fogfájás jeleit.

A fogfájás egyik leggyakoribb oka a fogszuvasodás

Ha a szuvasodást nem kezelik, komoly szövődményeket okozhat, mint például ínygyulladást vagy tályogot. A fogfájás mögött fertőzés is meghúzódhat. A kezeletlen fogtályog vagy fertőzés könnyen átterjedhet a száj más részeire, akár az állkapocs, vagy az agy irányába is, ami súlyos következményekkel járhat. A fertőzés cellulitishez (arcszöveti gyulladáshoz), tüdőgyulladáshoz vagy akár agytályoghoz is vezethet, ami komoly veszélyt jelenthet.

Ha tartós fájdalmat tapasztalunk, különösen ha duzzanattal, lázzal vagy étkezési nehézségekkel jár, érdemes orvoshoz fordulni, a fogfájás csillapítása végett és persze, hogy kizárják a komolyabb problémákat. Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a fogfájást. Ha tartósan fennáll, mindenképp érdemes felkeresni egy fogorvost, aki segíthet az okok felderítésében és a megfelelő kezelésben.

Mi áll a fogfájás mögött, ha nem a fogaink a ludasok?

Sok minden állhat a fogfájás hátterében anélkül, hogy közvetlenül a fogainkkal lenne gond. A stressz és a szorongás gyakori kiváltó okok, de egyes esetekben komolyabb, ám annál ritkább problémákra is utalhat, mint például a temporomandibuláris ízület (TMJ) zavara – amit az állkapcsunk ízületeként ismerünk –, koponyaideg-sérülés vagy akár szájüregi rák.

A fogfájás több más egészségügyi problémából is eredhet, amelyek a következők lehetnek:

Szívinfarktus: a szívproblémák, mint a szívinfarktus, néha fogfájásként jelentkezhetnek, mivel a fájdalom kisugárzik az állkapocsba vagy a fogakba.

Vírusos fertőzések: aéldául a zsindely (herpes zoster) szintén okozhat fájdalmat a száj területén.

Rendszerszintű betegségek: ilyenek például a cukorbetegség, amely fokozza a fogászati problémák kockázatát, mivel a csökkent nyáltermelés elősegíti a fogszuvasodás és ínybetegségek kialakulását.

Idegrendszeri betegségek: a trigeminus neuralgia, ami arcfájdalmat okoz, tévesen fogfájásként is megjelenhet

Vitaminhiány: a B12 vitamin elégtelen bevitele is hozzájárulhat a fogfájáshoz és más egészségügyi problémákhoz.

A fogfájás lelki okai: a stressz is okozhat fogfájást.

A stressz és a szorongás feszültséget idézhet elő az állkapocsban, és gyakran vezet fogcsikorgatáshoz. Amikor a stressz miatt összepréseljük az állkapcsunkat, könnyen előidézhetünk fájdalmakat, ami általában a fogzománc kopásának következménye. A stressz akár ínybetegségeket is okozhat, amelyek szintén fogfájáshoz vezethetnek. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés lehetővé teszi, hogy fogorvosod időben felismerje a fogzománc kopásának első jeleit, ha fennáll a stressz okozta fogfájás kockázata. A stressz csökkentése és a megelőző módszerek, mint például a fogvédők használata, javasolt kezelések lehetnek.

Arcüreggyulladás és fogfájás: a két állapot között is van kapcsolat

Az arcüreggyulladás az egyik leggyakoribb, nem fogászati eredetű ok. Az arcüreggyulladás számos kellemetlen tünetet okozhat, például fejfájást, orrdugulást és köhögést. Emellett a fogfájást is hozzáadhatjuk a tünetek listájához. És mi az egyik leggyakoribb oka az arcüreggyulladásnak? A szezonális allergiák. Még ha az allergia nem is okoz arcüreggyulladást, akkor is hasonló nyomást helyezhet az arcüregre, ami az egész arcra kiterjedő fájdalomhoz vezethet. Az arcüregek az orrunk oldalán, a fogak fölött helyezkednek el, és az összes koponyaüreg összeköttetésben áll egymással. Az akut arcüreggyulladás akkor alakul ki, amikor az arcüreg gyulladásban van, és ez könnyen okozhat fogfájást és influenzaszerű tüneteket. A fájdalom gyakran a hátsó fogakban jelentkezik, de akár az orrüregben is erős fájdalmat érezhetsz. Az arcüreggyulladás kezelése megszünteti a fájdalmat, ha ez a kiváltó ok.

Okozhat-e az influenzafertőzés fogfájást?

Az influenza, sőt akár egy egyszerű megfázás is a fogfájás okai közé tartozhat. Az arcüreg, az orr és akár a fül zavarai is fog-, íny- vagy állkapocsfájdalmat idézhetnek elő. Az orrdugulás is duzzanatot és gyulladást okozhat az arcüregben, bár ez nem feltétlenül vezet teljes arcüreggyulladáshoz. A legjobb módja annak, hogy enyhítsük a fogfájást influenza esetén, ha magát a betegséget kezeljük, amely általában jól reagál az otthoni gyógymódokra. Amíg influenzások vagyunk, nem tanácsos fogorvoshoz fordulni fogfájás miatt, amíg a betegség el nem múlik. Ha a vény nélkül kapható gyógyszerek nem hatnak, érdemes orvoshoz fordulni, de az influenza általában 1-2 héten belül elmúlik. Ha a fogfájás az influenza után is fennmarad, fogorvosi vizsgálatra lesz szükség.

Elolvasom a cikket