Ezt tegye a zabkásába, hogy még egészségesebb legyen

A zabpehelyből, rizsből, hajdinából, árpából készített kásák még egészségesebbé tehetőek, ha különféle ízletes adalékokkal egészítjük ki. A gasztroenterológusok szerint van négy olyan élelmiszer, amely kifejezetten hasznos is a szervezet számára, tudatta a lenta.ru.

Az orvos első javaslata, hogy a reggeli zabkása mellé gyümölcsöket és bogyókat együnk, amelyek bármilyen gabonaféléhez jól passzolnak. Ugyanakkor a zabpehelyhez jobb az őszibarackot, banánt és más édes gyümölcsöket választani, míg a citrusfélék és a cseresznye inkább a búzadara vagy a kukorica zabkása kiegészítői lehetnek.

Az olajos magvak és a diófélék egészben vagy őrölve kerülhetnek a reggeli zabkásába. Ezek növelik az étel tápanyagtartalmát és egészséges zsírokkal telítik a testet, amire az agy működéséhez van szükség. Nem szabad azonban túlzásba vinni az olajos magvakat és a dióféléket, hiszen ezek nagyon magas kalóriatartalmúak – emlékeztetett a gasztroenterológus.

Az orvos a szárított gyümölcsöt is a reggelik kiváló kiegészítőjének tartja, azonban arra figyelmeztet, hogy ezt csak kis mennyiségben adjuk az ételhez. Sok ugyanis a cukor a mazsolában, az aszalt sárgabarackban és az aszalt szilvában, ezért csak mértékkel fogyaszthatjuk. „Az aszalt gyümölcsökkel különösen óvatosan kell bánniuk azoknak, akiknél cukorbetegséget diagnosztizáltak” – figyelmeztetnek az orvosok.

Az utolsó hasznos kiegészítő a zabkása mellé egy kis kanál méz lenne – mondja az orvos. Csak a kész ételbe tegyük, ne adjuk hozzá főzés közben, különben minden jótékony anyag megsemmisül benne – figyelmeztetett a szakember.

Elolvasom a cikket