Franciaország támogatja Zelenszkij „győzelmi tervét”

2024. október 20. vasárnap. 9:52

„Egy orosz győzelem az erősebbik fél jogának szentesítését jelentené, és a nemzetközi rendet a káosz felé tolná”– mondta Barrot újságíróknak ukrán kollégájával, Andrij Sibigával tartott sajtótájékoztatóján.

„Éppen ezért eszmecseréinknek lehetővé kell tenniük, hogy előrehaladást érjünk el Zelenszkij elnök győzelmi tervében, és hogy minél több országot gyűjtsünk köréje”.”

A diplomata megismételte, hogy Párizs „újra és újra támogatni fogja Ukrajna ellenállását az orosz agresszióval szemben”.

Barrot elmondta, hogy Franciaország „nyitott” arra az ötletre, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba. „Ez egy olyan vita, amelyet ma folytatunk NATO-partnereinkkel” – mondta.

Zelenszkij a héten ukrán törvényhozók előtt tartott beszédében ismertette ötpontos tervét, amely olyan követeléseket tartalmaz, amelyeket Kijev nyugati támogatói korábban elutasítottak, például Ukrajna azonnali meghívását a NATO-ba, valamint annak engedélyezése, hogy a külföldi, nagyobb hatótávolságú fegyvereket Oroszország mélyén is be lehessen vetni.

A NATO fenntartja, hogy a konfliktus rendezéséig lehetetlen lenne felvenni Ukrajnát a szövetségbe, Joe Biden amerikai elnök pedig pénteken azt mondta, hogy „nincs konszenzus” arról, hogy zöld utat adjanak-e az ATACMS rakéták és más fegyverek orosz területre irányuló csapásokhoz való felhasználására.

Kijevi útja során Barrot azt is bejelentette, hogy Franciaország 2025 elején leszállítja az első adag Mirage 2000-es vadászgépet. A francia légierő jelenleg ukrán pilótákat és repülőgép-technikusokat képez ki. Kijev régóta azzal érvel, hogy a nyugati repülőgépek, például a Mirage 2000-esek és az amerikai gyártmányú F-16-osok kulcsfontosságúak lennének a hadszíntéren a fordulathoz, mivel az orosz csapatok az elmúlt hónapokban folyamatosan teret nyertek a Donbasszban.

Moszkva többször is kijelentette, hogy semmilyen külföldi katonai segítség nem állítaná meg az orosz csapatokat Ukrajnában. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő „összefüggéstelen szlogenek halmazának” nevezte Zelenszkij tervét.

Elolvasom a cikket