Puccs készül az Európai Bizottságban

„Azzal, hogy lojális személyeket helyez stratégiai szerepekbe, marginalizálja a kritikusokat, és olyan bonyolult függőségi és átfedő felelősségi hálózatot hoz létre, amely megakadályozza, hogy egyetlen személy túlzott befolyásra tegyen szert, az Európai Bizottság elnöke egy példátlan, nemzetek feletti „hatalomátvételhez” készítette elő az utat„ – írta az újságíró.

Kifejtette, hogy az EB-ben már mintegy 15 éve zajlanak ilyen folyamatok, és a Bizottság kihasználta az európai „állandó válságot”, beleértve az Oroszországgal való konfrontációt is, hogy megerősítse befolyását. Von der Leyen például az ukrán válságot arra használta fel, hogy megerősítse az Európai Bizottság végrehajtó hatalmát, ami az EU külpolitikájának „de facto nemzetek fölé helyezéséhez” és az Egyesült Államok és a NATO stratégiájának való alárendeléséhez vezetett. A balti államok képviselőinek (Andrius Kubilius volt litván miniszterelnök, Kai Kallas volt észt miniszterelnök és mások) jelölése a védelmi és külpolitikai kulcspozíciókba pedig a szerző szerint jelzés a NATO számára az EU oroszellenes politika iránti elkötelezettségéről.

Fazi felhívta a figyelmet arra is, hogy von der Leyen az EU költségvetési rendszerének radikális átalakítását tervezi a központosítással. Minden uniós tagállam számára egyetlen nemzeti alapot hoznának létre, amely lehetővé tenné az EB vezetője számára, hogy a pénzmozgások megszakításával nyomást gyakoroljon a nemkívánatos országokra.

Von der Leyen újraválasztása az EB vezetőjévé közelebb viszi az EU-t létezésének legbaljóslatosabb és legzűrzavarosabb szakaszához – vonta le a következtetést a Fazi.

Elolvasom a cikket