Drága mulatság a Forma-1

SM
2024. október 20. vasárnap. 10:39

A változtatás elősegíti, hogy az Audi versenyképessé váljon, amikor 2026-ban hivatalosan is belép az Forma 1-be. A német autógyártó vállalat megvásárolta a Sauber csapatát, amely Svájcban működik, ahol a fizetések 35-45 százalékkal magasabbak, mint Angliában vagy Olaszországban, ahol a másik kilenc csapat központja van.

A FIA motorsport világtanácsa megerősítette, hogy az Audi magasabb költségvetési sapkával fog működni, mint a riválisai. A kivételezés biztosítja, hogy minden csapat egyenlő pénzügyi feltételek mellett működjön.

Ez döntés a 2021-ben bevezetett költségvetési sapka átalakítása része, amelynek célja a működés észszerűsítése. A költségvetések felső határát az idei csapatonkénti évi 135 millió dollárról 2026-ra 215 millió dollárra emelik.

Az F1 legjobb három csapatának átlagos fizetése 90 ezer font, míg a világbajnokságon ebben a szezonban utolsó Saubernél ugyanez a szám 125 ezer font. A fizetések a csapat költségvetésének körülbelül 35-40 százalékát teszik ki, ami azt jelenti, hogy a Sauber/Audi valójában alacsonyabb költségvetési sapkával dolgozik, mint bármely más csapat.

Mattia Binotto, akit a múlt hónapban neveztek ki az Audi operatív és műszaki vezérigazgatójává, a BBC Sportnak elmondta, hogy az Audi e nélkül nem tudna versenyképes lenni az F1-ben.

Elolvasom a cikket