Fontos szövetségesével egyeztetett Putyin

Belgrád felszabadításának nyolcvanadik évfordulója alkalmából Vlagyimir Puytin telefonon gratulált Aleksandar Vučić szerb államfőnek – írja a Vajdaság Ma. Mint a cikkből kiderül, a beszélgetést követően Vučić közölte, reméli, Szerbia nem vezet be szankciókat Moszkvával szemben, továbbá köszönetet mondott Putyinnak, hogy országa támogatja Szerbiát területi integritásának megőrzésében.

„Kifejeztem azon reményemet, ahogy azt már két és fél éve is tettem, hogy Szerbia nem fog büntetőintézkedéseket bevezetni az Oroszországi Föderációval szemben, egyben hálámat tolmácsoltam, amiért az ENSZ-ben különböző határozatokat illetően támogatja erőfeszítéseinket, és különösen amiért Oroszország folyton kiáll a Szerb Köztársaság területi épsége mellett” – jelentette ki a szerb államfő Instagram-oldalán megjelent videóüzenetében. Vućić ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának 199-ben elfogadott határozatára utalt, amely a 2008-ban függetlenségét kikiáltó Koszovót Szerbia részeként ismeri el, tudatja az MTI az egyeztetésről.

Minden fontos kétoldalú kérdésről beszéltünk, és külön megköszöntem Putyinnak, hogy Oroszország idén is elegendő mennyiségű gázt biztosít Szerbia számára – mondta a szerb elnök az Instagramra feltöltött videójában.

A szerb államfő beszámolt arról is, hogy Putyin meghívta tavasszal Moszkvába, hogy részt vehessen a náci Németország felett aratott győzelem 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint Putyin és Vućić is méltatta a kétoldalú kapcsolatok állapotát és kifejezte szándékát a kölcsönösen előnyös együttműködés további erősítésére.

Elolvasom a cikket