Megment a rákos megbetegedéstől és javítja a szív egészségét

Antioxidánsokat tartalmaz. Sok más színes gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan az áfonya is gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. Ezek a molekulák károsíthatják a sejteket, növelve a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. A Molecules című szaklapban megjelent tanulmány azonban kimutatta, hogy az áfonya gyümölcse nemcsak fenolsavakban és flavonoidokban gazdag, hanem szívvédő, rákellenes, antidiabetikus, gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló, fertőtlenítő, antibakteriális, vírusellenes és egyéb, különböző egészségügyi előnyökkel összefüggésbe hozott hatásokkal is rendelkezik. Ne feledje, hogy az antioxidáns-tartalom csökkenhet a gyümölcslé-feldolgozás során.

Anti-aging tulajdonságokkal rendelkezik. Az öregedési folyamat szorosan összefügg az oxidatív stresszel és a gyulladással. Az oxidatív stressz leküzdésével az áfonya öregedésgátló tulajdonságai segíthetnek lassítani a sejtek és szövetek öregedését, elősegítve az egészséges és fiatalos bőr kialakulását. Részt vesznek a kollagén termelésének fokozásában is, amely fehérje létfontosságú a bőr rugalmasságának megőrzésében és a ráncok csökkentésében. Emellett a Food Bioscience által közzétett tanulmány szerint az áfonya polifenolok számos öregedésgátló tulajdonsággal rendelkeznek, többek között lassítják az öregedést, meghosszabbítják az egészséges élettartamot és javítják a kognitív egészséget középkorú felnőtteknél.

Megelőzi a húgyúti fertőzéseket (UTI). A húgyúti fertőzések gyakori és kellemetlen állapot, különösen a nők körében. A tőzegáfonyát régóta természetes gyógyszerként hirdetik a húgyúti fertőzések megelőzésére, mivel képes gátolni a baktériumok, különösen az Escherichia coli vagy E. coli (a leggyakoribb baktériumtípus, amely húgyúti fertőzéseket okoz) növekedését. A Journal of Nutrition című szakfolyóiratban közzétett 2017-es metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy a korábban húgyúti fertőzésekkel küzdő résztvevőknél a tőzegáfonya 26%-kal csökkentette az ismétlődő húgyúti fertőzések kockázatát.

Támogatja a szív egészségét. A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálozási okok közé tartoznak. Az áfonya fogyasztása elősegítheti a szív egészségét antioxidáns tartalma, például az antociánok, proantociánok és a kvercetin miatt. A Journal of Advances in Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az áfonya csökkentheti a gyulladást és javíthatja a koleszterinszintet. Sőt, a gyulladáscsökkentő vegyületek csökkenthetik a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást és a stresszt.

Véd a rák bizonyos típusai ellen. Az áfonya védelmet nyújthat bizonyos rákos megbetegedések kockázata ellen is. Antioxidánsai nemcsak az oxidatív stressz ellen küzdenek, hanem rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek. Az Antioxidants című szaklapban megjelent áttekintés szerint az áfonya antioxidáns-tartalma csökkentheti 17 ráktípus, például a mellrák, a tüdőrák és a méhnyakrák kockázatát azáltal, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését és kiüríti őket a szervezetből.

Elősegíti a szem egészségét. Az áfonya a látás javításáról is ismert. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a szem egészségét, többek között A- és C-vitamint, valamint olyan antioxidánsokat, mint a lutein és a zeaxantin. Ezek a vegyületek segítenek megvédeni a szemet az ultraibolya fény és más környezeti stresszorok által okozott oxidatív károsodástól. A Pharmaceutical Biology című szaklapban megjelent tanulmány is megerősítette a tőzegáfonya előnyeit a szem egészségének és látásának javításában.

Jótékonyan hat a bélrendszer egészségére. Az egészséges bélrendszer elengedhetetlen az általános testi egészség fenntartásához, és az áfonya jótékonyan hat az emésztőrendszer egészségére és az immunitásra. Rostban gazdag, és prebiotikus tulajdonságai lehetnek, amelyek támogatják a hasznos baktériumok növekedését a bélben, csökkentve a gyomorpanaszok kockázatát. Ezenkívül az áfonya csökkenti az epesavakat a belekben, amelyek összefüggésbe hozhatók a vastagbél- és gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedésekkel.

Fokozza az immunitást. Az áfonya másik előnye az erős immunrendszer, amely elengedhetetlen a fertőzések elleni küzdelemhez és az általános egészség megőrzéséhez. A Journal of Molecules című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az áfonya gazdag C- és A-vitaminban, valamint más tápanyagokban és antioxidánsokban, amelyek erősítik az immunrendszert, és segítenek a szervezetnek megvédeni magát a kórokozókkal szemben. Pozitív hatásokat tapasztalhatsz, ha rendszeresen fogyasztasz áfonyát.

Javítja a szájhigiéniát. Az áfonya proantocianidint tartalmaz, olyan tápanyagokat, amelyek gátolják a káros szájüregi baktériumok fejlődését. Ez nemcsak a fogszuvasodással és ínybetegségekkel összefüggésbe hozható baktériumokat csökkenti, hanem a rossz lehelet ellen is küzd. Az Indiai Parodontológiai Társaság által közzétett tanulmány szerint az áfonya terápiás potenciált mutat az olyan szájbetegségek, mint a fogszuvasodás és a parodontitis esetében, a fogszuvasodás elleni és antimikrobiális tulajdonságai miatt – írja a weboldal.

Elolvasom a cikket