Élelmiszerek, amelyek tönkreteszik a májat

A májat elsősorban a túlzott táplálkozás, azaz bizonyos összetevők és az azokat tartalmazó termékek túlzott mennyisége károsítja. Sajnos az ilyen természetellenes arányok nemcsak a feldolgozott élelmiszerekre, hanem a teljes modern étrendre vonatkoznak.

A rossz szokások következményei felhalmozódnak, és idővel májműködési zavarokhoz és a kapcsolódó betegségekhez vezetnek.

A májbetegség tünetei közé tartoznak:

– emésztési zavarok;

– teltségérzet és elnehezedés az étkezések után;

– rossz tolerancia a zsírokkal és az alkohollal szemben;

– túlérzékenység a szagokkal szemben;

– hányinger, puffadás és fájdalom a jobb felső hasüregben;

– rossz közérzet;

– alvászavarok.

A máj a legnagyobb belső szerv, és az egyetlen, amely képes teljesen megjavítani önmagát. Ráadásul szuper fontos – nemcsak feldolgoz mindent, ami a szervezetbe kerül, hanem az élethez szükséges vegyületeket is előállítja. A probléma az, hogy a modern étrend, életmód és a gyógyszerek nem könnyítik meg a dolgát, és sok mindennapi szokás vezet az évek során a májbetegségek kialakulásához.

A szakértők ma már egyetértenek abban, hogy a máj egészségének támogatásában a diétán kívül nincs igazán hatékony kezelés (bár az autoimmun betegségek és a szerv egyes vírusfertőzései kivételt képeznek).

Fájdalomcsillapítók

Ki az közülünk, aki figyelmesen elolvassa a szinte mindennap használt gyógyszereink betegtájékoztatóját? A legtöbbjüknek még mindig hosszú a lehetséges mellékhatások listája, a májműködési zavarok a jellemzők.

Tudni kell azonban, hogy a legtöbbjük, beleértve a vény nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) is, rendkívül mérgező – és nem csak alkohollal kombinálva!

Már egyetlen adag is ártalmas lehet, ami olyan anyagokra vonatkozik, mint a paracetamol (paracetamol), az ibuprofen, a naproxen vagy a ketoprofen. A tabletták esztelen lenyelése helyett tehát jobb, ha a fájdalomcsillapítás más módszerei után nézünk.

Ezek közé tartozik fejfájás esetén az esetleges allergének vagy életmódbeli hibák keresése, izomfájdalom esetén pedig a növényi antioxidánsokban gazdagabb étrend és a testet erősítő mozgás.

Orbáncfű

A Hypericum perforatum a népi gyógyászatban enyhe antidepresszánsként és hangulatjavítóként használt szer. Bár gyakran mondják róla, hogy érzékennyé teszi a bőrt a napfényre (könnyen elszíneződik vagy megég, ha UV-sugárzásnak van kitéve), azzal is tisztában kell lenni, hogy károsítja a májműködést.

Sőt, mivel az orbáncfű felgyorsítja a gyógyszerek kiürülését a szervezetből, gyengíti azok hatását. Ide tartoznak többek között: a fogamzásgátló tabletták, amelyek hatástalanná válhatnak. Ezért konzultáljon orvosával ennek a gyógynövénynek a használatáról, és ha lehetséges, használjon más, a hangulatot támogató növényi összetevőket, például sáfránykivonatot.

Mesterséges édesítőszerek

A látszattal ellentétben az édesítőszerek nem jobb megoldás a cukornál. Megdöbbentő felfedezéseket tettek azok a vizsgálatok, amelyekben a light italok fogyasztása nagyobb súlygyarapodáshoz vezetett, mint a cukortartalmúaké!

A súlygyarapodás csak a májbetegség egyik látható tünete. Az édesítőszerek befolyásolják a szervezet energiagazdálkodását, és sok közülük mérgező az emberi sejtekre.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szintetikus és félszintetikus édesítőszerek (az aszpartám, a szacharin, a ciklamátok és az aceszulfám K mellett a szukralóz is) megzavarják a természetes bélflórát, ami többek között az anyagcserére is nagy hatással van. A szintetikus édesítőszerek helyett válasszon gyümölcsöt, kis mennyiségű valódi cukrot, steviát vagy az egyre népszerűbb természetes cukoralkoholokat, mint a xilit vagy az eritrol.

Fruktóz

Bár a gyümölcsökben természetesen megtalálható, feleslegben a májba kerül, ahol zsírrá alakul. Oxidatív stresszt okoz, amely fokozatosan károsítja a sejtjeit.

Ezért a gyümölcsöt mértékkel fogyassza, és válassza a gyümölcslevek helyett. Az ipari termékeket azonban, amelyekben a szacharóz adalékanyagként szerepel, a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell, főként a mesterségesen előállított glükóz-fruktóz szirup formájában.

Ezek főként a cukros italok, édességek, reggelizőpelyhek és más erősen feldolgozott élelmiszerek. A legjobb választás a természetes élelmiszerek, például kis adag gyümölcs, cukormentes zabkása gyümölccsel, étcsokoládé.

Grapefruitok

Minden gyümölcs egészséges, de a grapefruit túlzott fogyasztása (pl. a divatos fogyókúrák részeként) májkárosodást okozhat. Furanokumarinokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a szerv természetes képességét bizonyos gyógyszerek kiválasztására.

Ez megteremti a túladagolás lehetőségét, és ez a kapcsolat legalább 50 féle gyógyszerre terjed ki (és nem tudni, hogy milyen vegyületekkel, különösen szennyező anyagokkal kerülünk napi szinten kapcsolatba).

Ezért még akkor is korlátozni kell a grapefruitfogyasztást, ha nem fogyasztunk gyógyszereket, lehetőleg heti egy darabra.

Rossz zsírok

A máj nem csak a felesleges zsírt nem szereti, hanem a rossz típusú zsírokat sem. Ezek nemcsak feldolgozottak, túlhevítettek (például sütés következtében), hanem égett (nem az első frissességűek, ami a húsokra is vonatkozik), és ami a legfontosabb – mesterségesen átalakítottak, mint a kémiailag dúsított növényi olajok esetében, amelyekben transz típusú zsírsavizomerek képződnek.

A hidrogénezett zsírok nemcsak a pékárukban, hanem a kemény margarinokban (amelyeket még mindig sütéshez használnak), az ipari cukorkákban (többnyire töltött, de nem csak) és a fagyasztott élelmiszerekben is jelen vannak. Az ipari zsírok helyett válasszon friss, természetes zsírokat, lehetőleg magas omega-3 zsírsavtartalommal, amelyeknek védő hatásuk van a májra. Ezek nemcsak a jó minőségű zsíros tengeri halakban, hanem a növényi olajokban (beleértve a repcét és a lenmagot is) és az olajos magvakban, például a lenmagban és a kendermagban is megtalálhatók.

Alkohol

Az alkohol májra gyakorolt káros hatásairól szinte mindenki tud. Azt azonban ritkábban említik, hogy ezt a szervet nemcsak a túlzott alkoholfogyasztás károsítja, hanem a rendszeres alkoholfogyasztás is, még ha kis mennyiségben is.

A májnak időre, azaz szünetekre van szüksége az alkoholfogyasztástól, hogy az általa okozott károkat helyre tudja hozni. Nemcsak az etanol károsít, hanem az alkoholos italokban található összetevők is, különösen a cukrok, amelyek nemcsak a cukros italokban, hanem a sörben is jelen vannak.

Még a legfeljebb 0,5 százalékos alkoholtartalmú üdítőitalok és az asztali cukornál magasabb glikémiás indexű cukor, a maltóz fogyasztása sem ajánlott májbetegség esetén. Ez azt jelenti, hogy nagyon könnyen felhalmozódik a májban, és ott pusztítást okoz. E szerv betegségeinek hiányában jobb, ha alacsony cukortartalmú fajtákat (például száraz vagy félszáraz borokat) választunk, folyamatos szünetet tartunk velük, és korlátozzuk a biztonságosnak tartott mennyiséget.

Ez nők esetében 140 g (14 normál adag), férfiaknál pedig 280 g (28 adag) hetente. Egy normál adag körülbelül 10 g tiszta etanol, ami körülbelül 250 ml 5 százalékos alkoholtartalmú sörnek, körülbelül 100 ml 12 százalékos alkoholtartalmú bornak és körülbelül 30 ml alkoholtartalmú vodkának felel meg.

Elolvasom a cikket