Irán figyelmeztette az Egyesült Államokat

MH/MTI
2024. október 20. vasárnap. 19:24

Joe Biden amerikai elnököt pénteken arról kérdezték újságírók, hogy „jól érti-e”, mit tenne Washington legközelebbi közel-keleti szövetségese az október 1-jei iráni rakétacsapás megtorlásaként, és hogy Izrael „valóban válaszolni fog-e Iránnak”. Biden válaszában „igen és igen”, de további részletekkel nem kívánt szolgálni.

Aragcsi szombaton az X-en hangsúlyozta, hogy „bárki, aki tudott arról, hogy Izrael hogyan és mikor fogja megtámadni Iránt, és/vagy aki eszközöket és hátteret biztosít egy ilyen ostobasághoz, azt logikusan felelősségre kell vonni az esetleges ok-okozati összefüggésekért”.

A külügyminiszter üzenetében nem említette közvetlenül Washingtont, de a posztja tartalmazott egy linket a Reuters cikkére, amelyben Biden megerősítette, hogy tudomása van az Irán elleni izraeli tervekről.

A CNN szombaton három jól értesült forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok vizsgálatot indított, miután az interneten kiszivárogtak szigorúan titkos hírszerzési jelentések Izraelnek az Irán elleni esetleges csapások előkészületeiről.

Két dokumentumot pénteken tettek fel a Telegramra. Az egyik, amelyet nyilvánvalóan a Pentagon Hírszerző Ügynökség készített, azt állította, hogy az izraeli hadsereg „október 16-án folytatta a kulcsfontosságú lőszerek előkészítését és a titkos UAV-tevékenységet, szinte biztosan egy Irán elleni csapásra”.

A második akta részletes beszámolót tartalmazott az izraeli légierő által október 15-én és 16-án végrehajtott „nagy erők alkalmazási gyakorlatáról”.

Október 1-én Irán közel 200 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, válaszlépésnek nevezve azt a Hamász és a Hezbollah vezetőinek és az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) egyik tábornokának múlt havi meggyilkolására.

Azóta Joav Gallant izraeli védelmi miniszter „halálos, hajszálpontos és meglepetésszerű” megtorlással fenyegetőzött, míg egyes izraeli tisztviselők az iráni energetikai infrastruktúrára, köztük nukleáris létesítményekre mért csapásokat sürgettek.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala csütörtökön közölte, hogy az ország „nemzeti érdekeink alapján” hozza meg a „végső döntéseket” a megtorlással kapcsolatban.

Elolvasom a cikket