Hidvéghi Balázs elárulta, mi a politikai kommunikáció tökéletes receptje

A műsorvezető Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselő, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszterhelyettese, a politikusok emberarcúságáról és az Európai Unió színfalai mögött zajló történések mellett a székely bicskáról és a nyakkendőhöz fűződő viszonyáról is kérdezte politikustársát.

A székely szerint a politika olyan, mint a bicska: ha jó kezekbe kerül, akkor jó dolgokat lehet vele csinálni, de ha rossz kezekbe, akkor csak a baj van. Hidvéghi Balázs szerint igaz a mondás veleje, mert a politika egy olyan terület, ahol valóban óriásit lehet változtatni a dolgokon, hosszú távon is meg lehet változtatni a világot, és bizony nem csak jó irányba.

„Ha jó emberek, jó célok mentén működnek együtt, akkor az jól tud sikerülni, de láttunk sok példát arra is, vagy látunk akár ma is, hogy tud ez rossz irányba menni, úgyhogy nagy a felelősség” – összegezte a miniszterhelyettes.

Hidvéghi Balázs korábban európai parlamenti képviselő volt, ennek kapcsán megjegyezte, hogy „át kell fordítani, vissza kel téríteni az Európai Uniót az egymást tiszteletben tartó és a nemzetek jogait szem előtt tartó politikához”.

Zsigmond arról is kérdezte Hidvéghit, hogy ennek a küzdelemnek az emberi dimenziója hogyan néz ki, volt-e lehetőség Brüsszelben egyeztetni, szünetekben vagy esetleg egy kávé mellett beszélgetni másképp gondolkodó politikustársaikkal, illetve voltak-e barátai az ellenzéki térfélen. A volt EP-képviselő elmondta, hogy „emberek vagyunk, a politikus is ember, törekszik a legtöbbje arra, hogy rendes, emberi viszonyokat tartson fenn az ellenfeleivel.

Én abszolút így jártam el. Többször megkaptam ezt a kérdést így, vagy úgy az elmúlt öt évben, hogy milyen volt együtt lenni a baloldali képviselőkkel a parlamentben, amikor együtt utaztunk, vagy valami vitában részt vettünk. A vita része nyilván feszült volt, de az emberi érintkezésben, a közös utazások vagy egyéb események kapcsán én mindig megtartottam az alapvető udvariassági szabályokat, és azt gondolom, hogy ez a helyes”.

Az ideális politikai kommunikációban az MK miniszterhelyettese szerint általános szabályként a legfontosabb, hogy egyszerű és közérthető legyen.

A politika világa egy bonyolult világ, és amint a részleteket nézzük, még inkább azzá válik; egy törvénytervezetet, egy előterjesztést, egy határozati szöveget is meg kell tudni fogalmazni világosan. Minél rövidebb és közérthetőbb valami, annál jobb, hiszen ha komolyan vesszük a tömegdemokráciát – márpedig komolyan vesszük, mivel mindenkinek a szavazata ugyanannyit számít –, akkor el kell tudni jutni mindenkihez. Látni kell azt is, hogy minket érdekel a politika, mi ezzel kelünk, ezzel fekszünk. Olvassuk a híreket, figyeljük a fejleményeket, de nagyon sok ember nem így van ezzel, mert ennyire nem érdekli, más dolga van, mással foglalkozik, és abban az óriási zajban és hírversenyben, ami van, a politikai és közéleti híreknek is meg kell tudni találni a helyét.

„El kell tudni jutni a szavazópolgárokhoz, és ennek elengedhetetlen része az egyszerűség, a nyíltság, a közérthetőség. Ez a legfontosabb és egyben a legnehezebb is sokszor, mert ahogy kezdtük, bonyolult dolgokról van szó” – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese.

Elolvasom a cikket