Új fehérjét fejlesztettek ki a rák kezelésére

A Dundee Egyetem tudósai olyan innovatív molekuláris „vágási és keresztkötési” eljárást fejlesztettek ki, amely felgyorsítja a komplex betegségek, köztük a rák elleni gyógyszerek fejlesztését. A kutatást a Nature Communications című folyóiratban tették közzé, számol be Lenta.ru.

Az új módszer úgy módosítja a lebontó molekulák által befogott fehérjét, hogy eltávolítja annak nem kívánt részeit, és a megmaradt töredékeket keresztkötéssel összekapcsolja. Ez nagyban leegyszerűsíti a fehérjékkel való, laboratóriumi munkát, és hatékonyabbá teszi a kutatási folyamatot.

A tudósok létrehozták a fehérje új, CRBN-midi nevű változatát, amely jobban oldódik és könnyebben kristályosítható, miközben megőrzi az eredeti fehérje biológiai tulajdonságait. Ez segít felgyorsítani a fehérje lebontását célzó gyógyszerek fejlesztését.

Az új CRBN-midi fehérje javítja a ligázzal való kölcsönhatást, és elősegíti a kóros fehérjék gyorsabb eltávolítását.

Ez az áttörés a célzott fehérjebontás terén azt ígéri, hogy felgyorsítja a legsúlyosabb betegségekkel szemben alkalmazható, új gyógyszerek kifejlesztését, és hatékonyabb kezelést kínál a betegeknek.

Elolvasom a cikket