Ez a három legkárosabb szósz az emésztésre

A szószok számos étel kedvelt kiegészítői, mivel ízeket és textúrát adhatnak az ételeknek. Az olasz konyha klasszikus, paradicsomalapú szószaitól kezdve az ázsiai ételek umami szójaszószáig a lehetőségek tárháza végtelen. Ám kiderült, hogy vannak olyan szószok, amelyek károsak lehetnek az emésztésre. Erről ír a She Finds.

Alfredo-szósz: a nehéz összetevői miatt káros lehet az emésztésre, mivel általában vajból, tejszínből és sajtból készül. Ez problémákat okozhat, különösen az érzékeny gyomrú embereknél és a laktózérzékenyek vagy azok számára, akik nehezen emésztik meg a magas zsírtartalmú ételeket. Ez a kombináció hasi puffadáshoz, valamint nehézkesség- és lomhaságérzethez vezethet” – mondja dr. Harsh Sheth.

Barbecue-szósz: sok, boltban vásárolt grillszósz hozzáadott cukrot tartalmaz, gyakran magas fruktóztartalmú kukoricaszirup formájában. A túl sok cukor fogyasztása hasi puffadáshoz, gázokhoz és egyéb emésztési problémákhoz vezethet, amelyek felborítják a bélbaktériumok egyensúlyát.

Dr. Sheth ezt a szószt „rejtett cukorbombának” nevezi, és hozzáteszi: „Sok, boltban vásárolt grillszósz tele van cukorral, amely a bél természetes egyensúlyának felborításával hasi puffadást, gázokat és kellemetlenségeket okozhat. A cukor emellett gyors vércukorszint-emelkedést is okoz, amely hatással lehet az emésztésre.”

Csípős szósz: a legtöbb csípős szósz ecetet vagy citrusaromákat tartalmaz, amelyek erősen savasak. Ezek az összetevők irritálhatják a gyomornyálkahártyát különösen akkor, ha hajlamos a savas refluxra vagy a gyomorégésre, illetve gyomorhurutban szenved.

„A kapszaicin, a vegyület, amely a csípős szószt csípőssé teszi, ellazíthatja a nyelőcső izmait, amely savas refluxhoz vezethet. Egyeseknél a nagy mennyiségű csípős szósz görcsöket vagy hasmenést is okozhat” – mondja dr. Sheth.

Ezek a szószok kétségtelenül hozzáadhatnak ízt és aromát az ételekhez, de túlzott használatuk vagy rendszeres fogyasztásuk, különösen nagy mennyiségben, hátrányosan befolyásolhatják az emésztést az érzékeny embereknél. A legjobb, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk őket.

Elolvasom a cikket