Amerika azt szorgalmazza, hogy az EU küldjön békefenntartókat Ukrajnába

Az uniós békefenntartó csapatoknak Ukrajnában kellene lenniük – véli Kenneth Weinstein volt amerikai nagykövet. Nem az Egyesült Államoknak vagy a NATO-nak, hanem az európaiaknak kellene békefenntartó kontingenst küldeniük oda a konfliktus befejezése után.

„Ha lesz egy demilitarizált övezet Ukrajna és Oroszország között, akkor szerintem az uniós csapatoknak ott kellene lenniük. Nem a NATO-nak vagy az USA-nak, ez egyértelmű jelzés lenne” – mondta.

Weinstein úgy véli, hogy az ukrán konfliktus lezárásának legvalószínűbb lehetősége a „koreai forgatókönyv” lenne, amely szerint az országot két részre osztanák, és egy demilitarizált övezetet hoznának létre közöttük. A lap szerint Európa arra is számít, hogy a konfliktus után „felmerül az európai békefenntartók kérdése Ukrajnában”.

Korábban a Nemzetközi Valutaalap azt jósolta, hogy az ukrajnai konfliktus 2025 végére ér véget. Az IMF szakértői megjegyezték, hogy ilyen esetben Kijevnek pénzügyi segítségre lesz szüksége a nemzetközi közösségtől.

Ezt megelőzően Max Hastings, a Bloomberg rovatvezetője annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok hatóságai nem számolnak olyan forgatókönyvvel, amelyben Ukrajna megnyeri az Oroszországgal való konfliktust. Szerinte Washington még akkor sem lát ilyen lehetőséget, ha a demokrata Kamala Harrist választják meg amerikai elnöknek.

Elolvasom a cikket