Kereskedelmi háborúra készül az EU

Korábban a Financial Times arról számolt be, hogy az EU kereskedelmi stratégiát dolgoz ki Donald Trump korábbi amerikai elnök újraválasztása esetére, amely magában foglalja annak lehetőségét, hogy magas vámokat vetnek ki az amerikai importra, ha a Washingtonnal folytatott kereskedelem javításáról szóló tárgyalások kudarcba fulladnak. Az újság szerint azt tervezik, hogy még a hivatalos hivatalba lépése előtt megkezdik a tárgyalásokat Trumppal, ha megnyeri a választásokat. Az EU képviselői meg akarnak vele vitatni egy lehetséges listát azokról az amerikai termékekről, amelyeket a blokk nagy mennyiségben vásárolhat.

Egy meg nem nevezett európai diplomata azt mondta a kiadványnak, hogy az uniós országok „gyorsan és kézzelfoghatóan” lépéseket fognak tenni válaszul arra, hogy az Egyesült Államok vámokat vet ki az uniós árukra. Egy másik, szintén meg nem nevezett európai diplomata azt mondta a kiadványnak, hogy az EU-tagok az Európai Bizottság vezetésével összehangolják stratégiájukat. „Brüsszel elkészített egy listát (a megtorló intézkedésekről. – a szerk.), és ők (az EU-tagok. – a szerk.) biztosak abban, hogy meg fogják nyerni ezt a kereskedelmi háborút” – mondta a másik diplomata a kiadványnak.

Magas rangú diplomaták és tisztviselők szerint az uniós vezetők úgy vélik, hogy minél keményebb megtorló intézkedésekkel reagálnak az európai árukra kivetett, amerikai vámokra, annál gyorsabban tudják majd tárgyalóasztalhoz ültetni Trumpot – írja a cikk.

Marjorie Chorlins, az amerikai kereskedelmi kamara Európáért felelős alelnöke a kiadványnak nyilatkozva „nem meglepőnek” nevezte, hogy az EU megtorló intézkedésekre készül az USA-val való kereskedelmi háború esetére.

„Brüsszel készenléti terveket készít arra az esetre, ha újabb vámokat vetnének ki. (…) Ha ez bekövetkezik, van-e lehetőség egy mindkét fél számára elfogadható tárgyalásos rendezésre? Jelenleg ezt lehetetlen kideríteni, bár egyértelmű, hogy egyik fél sem érdekelt abban, hogy ezen az úton járjon” – idézte a kiadvány Chorlinst.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnök vezetésével 2018 első fél évében vámokat vetett ki az Európai Unióból származó acél- és alumíniumtermékek behozatalára – 25, illetve 10 százalékot, azaz évi 6,4 milliárd eurót. Az EU megtorló, „kiegyenlítő” vámokat vetett ki különböző áruk Amerikából származó behozatalára 2,8 milliárd euró értékben. A felek megállapodtak abban, hogy 2021-ben kölcsönösen felfüggesztik az érintett árukra vonatkozó intézkedéseket, és a felek számára elfogadható megoldást találnak. A felfüggesztés 2023. december 31-ig volt érvényben.

2023 decemberében a Fehér Ház bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2025 végéig meghosszabbítja az Európai Unióból származó acélra és alumíniumra vonatkozó vámkontingenseket.

Elolvasom a cikket