Borús kilátások Ukrajnában

Múlt héten Volodimir Zelenszkij egy kérdésre válaszolva, amely a fiatalok esetleges elvándorlásával kapcsolatos aggodalmakra vonatkozott, ha tovább csökkentik a mozgósítási korhatárt, elismerte, hogy a fiatalok továbbra is menekülnek Ukrajnából.

„Csak egy dolgot mondhatok teljes bizonyossággal – a dehumanizáció elkerülhetetlen. Ez még akkor is igaz, ha csodával határos módon sikerül visszahoznunk jó négymillió embert, aki elhagyta az országot. Ez (az elnéptelenedés – a szerk.) elkerülhetetlen, mert idős népességünk van” – mondta Libanova a Spiegel című német magazinnak adott interjújában.

Mint a demográfus megjegyezte, Ukrajnában most nagyon mély demográfiai válság van, és alacsony a születési ráta.

„Ukrajna által ellenőrzött területen mindössze harmincmillió ember él… Ukrajnában nagyon alacsony a születési ráta. Az utolsó megbízható adat 2021-ből származik. Akkoriban 1,2 gyermek jutott egy nőre, azért is, mert már éreztük a koronavírus hatásait. Becsléseink szerint azóta a ráta egy (egy nőre jutó gyermek – a szerk.) alá csökkent” – állította Libanova.

Korábban Libanova azt mondta, hogy az ország lakossága 2033-ra elérheti a 35 millió főt. Elmondása szerint Ukrajna legfeljebb az országot elhagyó állampolgárok felét lesz képes visszatéríteni.

Elolvasom a cikket