Az I. kerület saját céggel üzemeltetné a Ruszwurm-cukrászdákat

Elmondta, ha látják az ehhez szükséges tárgyi, személyi és jogi feltételek megvalósulásának lehetőségét, akkor november elején a képviselő-testület elé terjeszt majd egy megoldási javaslatot.

Az elképzelés megvalósulásával el tudnák érni, hogy ezek a cukrászdák a jövőben is üzemelni tudjanak, a dolgozóknak pedig ne kelljen az utcára kerülniük – tette hozzá a polgármester.

Ismertette, a Ruszwurm Kft. két cukrászdát – a Szentháromság téren található Ruszwurm Cukrászdát és a Dísz téri Korona Kávéházat – üzemeltet, jelenleg engedély nélkül – önkormányzati ingatlanban.

A 2010-es évek második felében az önkormányzat egyoldalúan felmondta a cukrászdák szerződését, mert a bérleti díjban az önkormányzat akkori vezetése, illetve a társaság nem tudott megegyezni. Ezt a cég megtámadta, és egy bírósági eljárás kezdődött, majd 2020 elején a pert felfüggesztették, miután V. Naszályi Márta (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Várunk Egyesület) akkori polgármester ezt kezdeményezte.

Majd 2023-ban a Ruszwurm Kft. tulajdonosa, Szamos Miklós a nyilvánosság elé állt, és azt mondta, hogy „gyakorlatilag tőle védelmi pénzt kértek” – idézte fel Böröcz László, majd úgy folytatta: ennek a valóságalapját nehezen lehet ellenőrizni, de az elmúlt négy-öt évben egyértelműen látszott, hogy amíg V. Naszályi Márta és a kft. vezetője között jó viszony volt, addig „nagyon finom bánásmódban” részesült a cég az önkormányzat részéről. Majd amikor a viszony megromlott, akkor a korábbi kerületi vezetés abban volt érdekelt, hogy minél gyorsabban bezárják ezeket a cukrászdákat – mondta a kormánypárti politikus.

Felidézte, egy kúriai döntés szerint mintegy 300 millió forinttal tartozik az önkormányzatnak a Ruszwurm Kft., továbbá ki kellene üríteni az érintett helyiségeket.

A végrehajtó tájékoztatása alapján a Ruszwurm Cukrászda esetében a kiürítési eljárás kedd reggel veszi kezdetét, míg a másiknál egy héttel később – közölte Böröcz László.

Elmondta, az ügyben két szempontot kell nézniük: egyrészt az önkormányzatnak van az említett 300 milliós igénye, másrészt két régmúltú cukrászdáról van szó, amelyekre lakossági igény mutatkozik.

A polgármester szerint az is látszik, hogy 300 millió forint behajtására „nagyjából semmi esély sincs”, ugyanakkor erről az önkormányzat le nem mondhat.

Böröcz László közölte: a múlt héten az ügyben lezajlott megbeszélést követően hivatalosan is jelezték a cukrászda tulajdonosainak, hogy az önkormányzat átvenné a Ruszwurm Kft.-t, és így tovább üzemeltetnék a két cukrászdát. Erre azonban hétfőig nem kaptak választ, kedden pedig már megkezdődik a kiürítési eljárás, tehát úgy tűnik, hogy ez a megoldási javaslat nem fog működni – mondta.

A polgármester közölte, az önkormányzat még egy lépést tud tenni annak érdekében, hogy ezeket a cukrászdákat és annak dolgozóit megmentsék: a céget nem, de a cukrászdák üzemeltetését átvenné a kerület.

Ehhez azonban több feltételnek is teljesülnie kell – mutatott rá Böröcz László, aki ezek között sorolta azt, hogy a kiürítés után nyilván meg kell teremteni az üzemeltetés jogi lehetőségeit, valamint a kft. alkalmazásában lévő negyven-ötven dolgozónak az önkormányzathoz kellene kerülnie valamilyen formában.

Az önkormányzat arra kéri a két cukrászda dolgozóit, jelezzék feléjük, ha a továbbiakban is szeretnék a jelenlegi munkájukat folytatni – mondta.

A polgármester kérdésekre válaszolva elmondta, a cukrászdákat akkor lenne érdemes üzemeltetni, ha az ott dolgozók jelentkeznek, és vállalnák, hogy ők a jövőben is az eddigi feltételekkel, egy önkormányzati tulajdonú cégben folytatják a munkájukat.

Ha a Ruszwurm nevet megkapná a kerület, akkor azon a néven működhetne tovább a Szentháromság téren lévő cukrászda, ha nem, akkor új néven működhetne tovább – közölte.

Böröcz László azt mondta, az önkormányzatnak gazdaságilag megéri a cukrászdák működését fenntartani, beruházásra nem lenne szükség, ugyanis a végrehajtási eljárás végeztével a berendezések az önkormányzat tulajdonába kerülhetnek, mivel a cég mintegy 300 millió forinttal tartozik a kerületnek.

A polgármester szerint akár már decemberben kinyithatnának a cukrászdák.

Elolvasom a cikket