Mikor kell azonnal segítséget kérnünk?

Az élet stresszel jár, de ha a szorongás állandóvá válik, és zavarja a mindennapokat, akkor érdemes elgondolkodni a terápián. Ha már nem tudunk koncentrálni, aludni, vagy folyamatosan aggódunk, a terápia nagy segítségünkre lehet. A pánikrohamok gyakran váratlanul csapnak le, és úgy érezzük, hogy teljesen kicsúszik a lábunk alól a talaj. Ha hetek óta nincs kedvünk semmihez, állandóan szomorúak vagyunk, vagy úgy érezzük, hogy semmi értelme az életnek, akkor valószínűleg a depresszió jeleivel állunk szemben. Ez az állapot is szakember segítségét igényli.

A stressz és a szorongás gyakran álmatlansághoz vagy állandó fáradtsághoz vezethet. Ha hosszabb ideje nem tudunk jól aludni, vagy állandóan kimerültek vagyunk, akkor érdemes megvizsgálni, hogy nem áll-e valamilyen lelki probléma a háttérben. A pszichés problémák sokszor fizikai tünetek formájában jelentkeznek. A szorongás, a stressz és a depresszió gyakran okoznak fejfájást, gyomorpanaszokat vagy egyéb fizikai tüneteket, amelyeket az orvosok nem tudnak megmagyarázni. Sokan évekig élnek krónikus fájdalmakkal anélkül, hogy fizikai okot találnának. Az ilyen fájdalmak hátterében sokszor lelki okok állnak, és a terápia segíthet feltárni és kezelni ezeket. A párkapcsolati problémák is gyakran vezetnek feszültséghez és szorongáshoz.

A terápia segíthet abban, hogy jobban megértsük egymást, és megtanuljunk hatékonyan kommunikálni még akkor is, ha a kapcsolat vége felé járunk.

A mentális és lelki problémák sokféle formában jelentkezhetnek, és gyakran nehéz felismerni őket. Néhány jellemző tünet azonban figyelmeztető jel lehet, hogy ideje szakemberhez fordulni. Az állandó fáradtság egy ilyen tünet, ha valaki folyamatosan fáradtnak érzi magát, még akkor is, ha eleget alszik, az a mentális kimerültség egyik jele lehet. Ha ez koncentrációs nehézségekkel is társul, a figyelem összpontosításának hiánya vagy a feladatok végrehajtásának nehézsége csak fokozhatja a kimerültség jeleit. Ezen a szinten már jelentkezhet a szociális visszahúzódás. Amikor valaki kezd eltávolodni a barátaitól és családjától, kerüli a társas érintkezést, szintén lelki eredetű problémára utal. Ha valaki hosszabb időn keresztül szomorú, lehangolt, vagy szorongással küzd, az is jele lehet egy komolyabb problémának. Gyors hangulatváltozások, amelyek zavarják a mindennapi életünket, vagy alvási problémák és a túlalvás egyaránt utalhat arra, hogy az ember lelki egyensúlya felborult. Legvégső esetben már az öngyilkossági gondolatok is kerülgethetik az embert, ez az egyik legkomolyabb jel, amikor azonnali segítségre van szükség.

Női PTSD-ben (poszttraumás stressz-zavar) szenvedő beteg pszichoterapeutával beszélget.

Női PTSD-ben (poszttraumás stressz-zavar) szenvedő beteg pszichoterapeutával beszélget

Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/Microgen Images/SMD

Ilyen helyzetekben érdemes szakemberhez fordulni, aki segít kezelni ezeket az állapotokat.

A mentális problémák hajlamosak idővel súlyosbodni, ha nem kezelik őket megfelelően. Minél tovább vár valaki, annál nehezebb lehet a helyzet rendezése. Az időben történő beavatkozás nemcsak a probléma súlyosbodását akadályozhatja meg, hanem lehetőséget nyújt a hatékonyabb gyógyulásra és a kiegyensúlyozottabb életre. Fontos, hogy ne várjunk addig, amíg a problémák túl nagyokká válnak, hogy saját erőnkből kezeljük őket.

A mentális egészséggel kapcsolatos problémák megoldásához különböző szakemberek állnak rendelkezésre attól függően, hogy milyen típusú segítségre van szükség. A pszichológus segíthet a lelki problémák feldolgozásában, terápia és tanácsadás formájában. Az érzelmi egyensúly helyreállításához, a stressz kezeléséhez vagy a szorongás csökkentéséhez vezető út lehet az ő segítsége. Amennyiben a probléma súlyosabb, és gyógyszeres kezelésre van szükség, a pszichiáter az, aki megfelelő terápiás megoldásokat tud ajánlani. A pszichiáterek orvosi végzettséggel rendelkeznek, és gyógyszereket is felírhatnak, ha szükséges. A mentálhigiénés tanácsadók általános lelki egészséggel kapcsolatos kérdésekben segítenek, és a pszichológushoz hasonlóan a mindennapi problémák kezelésében tudnak támogatást nyújtani.

A különböző terápiás módszerek – legyen szó kognitív viselkedésterápiáról, csoportterápiáról vagy akár párterápiáról – szintén hatékonyak lehetnek a mentális problémák megoldásában.

A konzultációkkal a terápiás lehetőségek széles skálája érhető el, így a megfelelő módszer kiválasztása a probléma természetétől függ. Gyakori terápiás módszer az úgynevezett kognitív viselkedésterápia (CBT). Ez a terápia segít az embereknek megérteni a gondolataik és a viselkedésük közötti kapcsolatot, és olyan technikákat tanít, amelyekkel a negatív minták feloldhatók. Nagyon hatékony gyógyító folyamat a csoportterápia. Lehetőséget ad arra, hogy az emberek megosszák egymással tapasztalataikat, és támogassák egymást a gyógyulási folyamat során. Ha mélyebb lelki folyamatokat akarunk feltárni, akkor a pszichoanalízis lehet a segítség. Megérthetjük tudatalatti hatásokat, amelyek befolyásolják a viselkedésünket és a gondolkodásunkat. A „mindfulness” (tudatos jelenlét vagy éber figyelem)-alapú terápia módszere a jelen pillanat tudatos megélését hangsúlyozza, és segít az embereknek a stressz és a szorongás csökkentésében.

Pozitív pszichológia. Professzionális terapeuta tartja a páciens kezét, és kikényszeríti a pozitív érzelmek áramlását.

Pozitív pszichológia. Professzionális terapeuta tartja a páciens kezét, és kikényszeríti a pozitív érzelmek áramlását

Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/Microgen Images/SMD

El kell fogadnunk, hogy egy jó terapeuta nem azért van, hogy címkékkel lásson el, vagy gyors diagnózisokkal kezeljen, hanem hogy végigkísérjen azon az úton, amely során saját magunk és problémáink mélyebb megértésére juthatunk. Segít abban, hogy megküzdjünk a nehézségekkel, vagy megtanuljunk velük együtt élni, miközben feltárjuk a bennünk rejlő, nagyobb lehetőségeket. Ha úgy érezzük, hogy valami nyomaszt minket, érdemes megfontolni a szakmai segítséget. Nézzünk körül a környéken elérhető terapeuták vagy tanácsadók között, olvassuk el a profiljukat, és keressük meg azt, akinek a személyisége és módszerei leginkább illik hozzánk. Mert ahogy mi, emberek, különbözőek vagyunk, úgy a terapeuták sem egyformák. A pszichoterápia lényege a kapcsolatban rejlik. Ez egy közös munka, amelynek célja, hogy mélyebben megismerjük önmagunkat, erősítse a belső erőforrásainkat, és olyan perspektívákat építsen, amelyek által az életünk kiegyensúlyozottabbá és teljesebbé válhat.

A megfelelően kezelt mentális problémák jelentős javulást hozhatnak az ember életminőségében. A terápia segít abban, hogy a betegséggel küzdők újra kontrollt szerezzenek az életük felett, és hatékonyan kezeljék a mindennapi stresszt. A hosszú távú terápia során elért eredmények tartósak lehetnek, és segítenek megelőzni a probléma kiújulását. Az önbizalom, az érzelmi stabilitás és a kapcsolatok javulása csak néhány azok közül az előnyök közül, amelyeket a terápia hozhat.

Elolvasom a cikket