Mélyen aggasztó az izraeli katonai mozgásokról szóló titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülése

MH/MTI
2024. október 22. kedd. 8:31

Az elnöki hivatal nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója, John Kirby szokásos internetes sajtóbeszélgetésén kijelentette, hogy Joe Biden elnököt komolyan aggasztja az eset, és hozzátette, hogy az elnök szorosan nyomon követi a vizsgálatot.

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője megerősítette, hogy az ügyet a Pentagon vizsgálja. Elmondta, az egyelőre nem világos, hogy belső kiszivárogtatásról van-e szó, vagy hackertámadásról.

Semmi nem utal arra, hogy számítani kell további hasonló dokumentumok nyilvánosságra kerülésére – mondta John Kirby. Megjegyezte, hogy várják a védelmi illetékesek javaslatát arra, hogy miként lehet csökkenteni ilyen esetek előfordulásának esélyét. Kiemelte, az ilyen esetek elfogadhatatlanok.

Az amerikai Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (National Geospatial Intelligence Agency) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency) által jegyzett szigorúan titkos minősítésű iratok izraeli katonai mozgásokról szóltak, amelyek egy Irán elleni válaszcsapást előkészületeire utalnak. A dokumentumok pénteken a Telegram internetes közösségi felületen jelentek meg, amely Iránban népszerű kommunikációs csatorna.

Az izraeli kormány a zsidó állam a területe ellen október 1-jén Iránból végrehajtott, nagyszabású rakétatámadásra választ ígért, hozzátéve, hogy a reagálás módját és idejét maga választja meg.

Elolvasom a cikket