A leukémia korai tünetei

Szirtes Györgyi
2024. október 22. kedd. 13:54

A leukémia korai tünetei nagyon széles körűek lehetnek és számos más betegséghez is hasonlíthatnak. Emiatt fontos, hogy minél hamarabb orvosi tanácsot kérjünk, ha aggályaink vannak.

A leukémia korai tünetei között szerepel a fáradtság, az étvágytalanság, a csont vagy ízületi fájdalom, a fejfájás, a láz, a hidegrázás, a megmagyarázhatatlan fogyás, az éjszakai izzadás, a hasi panaszok, és a kis piros foltok a bőr alatt.

A leukémia kevésbé gyakori tünetei közé tartozik a hányás, a kar-, láb- vagy csípőfájdalom, a sápadt bőr, a duzzadt íny vagy nyirokcsomók, valamint a megnagyobbodott lép vagy máj.

A leukémia gyorsabban növekvő formáit „akutnak” nevezik, és a tünetek általában kifejezettebbek és azonosíthatóbbak. Mivel ezek a leukémiák gyorsan fejlődnek, a következő tünetek bármelyikét észlelő betegnek nem szabad késlekednie az orvosi ellátással.

Az akut leukémiák tünetei a könnyű véraláfutás és/vagy könnyű vérzés, a véralvadási problémák, például gyakori vagy súlyos orrvérzés és vérző íny, a vérszegénység, a gyengeség, a szédülés, a légszomj, a láz, a visszatérő vagy krónikus fertőzések, amelyek gyakran lázzal járnak, vagy az ízületi és csontfájdalom.

E korai leukémiás tünetek közül sok a normális vérsejtek hiányának következménye, ami szerencsére viszonylag könnyen megállapítható egy vérvizsgálattal.

A krónikus leukémiák abban különböznek a betegség akut formáitól, hogy lassabban növekednek. Ezért a krónikus leukémia tünetei általában kevésbé intenzívek és kevésbé hirtelen jelentkeznek. A krónikus leukémiák közé tartozik a krónikus limfocita leukémia, a szőrsejtes leukémia és a krónikus mieloid leukémia. Nem ritka, hogy egyáltalán nincsenek tünetei. A leukémia ezen típusait azonban általában rutinszerű vérvizsgálatok során fedezik fel, mivel a fehérvérsejtek számának enyhe emelkedését, illetve a vörös- és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék enyhe csökkenését okozzák a szőrsejtes leukémia esetében. Ezenkívül a bőr leukémiák súlyos viszketéssel járó bőrelváltozásokat okozhatnak.

A krónikus myeloid leukémia a krónikus leukémiák egyik típusa, amely az idősebb felnőtteket gyakrabban érinti, mint a fiatalabb felnőtteket vagy a gyermekeket. A krónikus myeloid leukémia tünetei a fáradtság, a légszomj, a csökkent étvágy, a fogyás, a megnagyobbodott lép és/vagy nyirokcsomók, visszatérő vagy krónikus fertőzések olyan területeken, mint a bőr, a tüdő vagy a vesék.

Mivel a leukémia korai tünetei sok más állapotot utánozhatnak, amelyek többsége viszonylag ártalmatlan, az ezeket tapasztalóknak figyelniük kell arra, hogy a tünetek mennyi ideig tartanak javulás nélkül. Abban az esetben, ha olyan tünetei vannak, amelyek két héten belül nem javulnak, vagy amelyek továbbra is visszatérnek, még akkor is, ha a fellángolások között vannak javuló időszakok, érdemes konzultálni a háziorvossal.

Elolvasom a cikket