Megmérgezhet a mikrohullámú sütő

Három percig tartó, 1000 wattos, mikrohullámú sütőben történő melegítés után a dobozokban lévő folyadékokat elemezték, mikroműanyagokat (legalább 1/1000 milliméter átmérőjűeket) és nanoplasztikákat (kisebbek a mikroműanyagnál is) kerestek. Az eredmény aggasztó: a kutatók becslése szerint 4,22 millió mikroműanyag és 2,11 milliárd nanoplasztik részecske szabadulhat fel egyetlen négyzetcentiméternyi műanyagból három perces mikrohullámú melegítés során – számol be a Life.hu.

„Amikor bizonyos élelmiszereket elfogyasztunk, általában tisztában vagyunk a kalóriatartalmukkal, cukortartalmukkal, egyéb tápanyagtartalmukkal. Szerintem ugyanilyen fontos, hogy tisztában legyünk az ételeinkben lévő műanyagrészecskék számával is” – mondta Kazi Albab Hussain építő- és környezetmérnök, a Nebraska-Lincoln Egyetem munkatársa.

A polipropilén vagy polietilén edényekben lévő víz vagy tejtermékek mikrózásával visszük valószínűleg a legtöbb műanyagot a szervezetünkbe – figyelmeztetnek a kutatók. Az élelmiszerek, italok hűtésénél és szobahőmérsékleten történő tárolásánál is szabadultak fel részecskék, de lényegesen kisebb számban.

Az egyelőre nem világos, hogy ezek a mikroszkopikus méretű műanyagrészecskék mit tesznek a szervezetünkkel. Tanulmányok kimutatták, hogy potenciálisan károsak lehetnek a bélrendszerre és a kulcsfontosságú biológiai folyamatokra, de ebben a tudósok még nem biztosak. Annyi biztos, hogy a kutatók által tenyésztett embrionális vesesejtek, amelyeket több napon keresztül a dobozok által kibocsátott műanyagrészecskékkel szennyeztek, aggasztó változásokat mutattak.

Elolvasom a cikket