Szoros együttműködésben a három ország

Fajsúlyos témákról egyeztetett kedden Észak-Komáromban Robert Fico (Smer) szlovák és Orbán Viktor (Fidesz) magyar kormányfő, valamint Alekszandar Vučić szerb államfő. A szlovák–magyar–szerb csúcstalálkozó ugyan némi késéssel indult a komáromi erődben található Szent Borbála lőporraktárban, de végül igen komoly kérdések kerültek ott terítékre.

Robert Fico (Smer) kormányfő barátok találkozójának nevezte a tárgyalást. A politikus szerint igen nagy gond lenne, ha a migráción kívül nem használnák ki a helyzetet arra is, hogy másról is társalogjanak. Szerinte egy mondattal lehet jellemezni a téma kapcsán eddig képviselt álláspontjukat: igazuk volt.

Pár éve világosan kimondtuk, hogy a külső határok védelme az alap – fogalmazott Robert Fico. Aláhúzta, igazuk volt abban is, hogy az EU-nak nem a migránsok újraosztását kell elérni, hanem a közös munkára kész országokkal kell együttműködnie. Fico külön és nyomatékkal megköszönte a szerb elnöknek, hogy az EU-nak segített ebben. Közölte, támogatja Szerbia mihamarabbi EU-tagságát, s mindent megtesz azért, hogy ez megtörténjen. Olyan időket élünk, amikor sorra dőlnek meg a néhány évvel ezelőtti tabuk – így például az EU-n kívüli hotspotok illetve a fizikai akadályok létrehozása – mondta.

Idén nyolcvan százalékkal kevesebb migráns érkezett Szerbiába, mint tavaly – hangoztatta Aleksandar Vučić – aki egyben aláhúzta, Európa és a barátaik érdekeit fogják védeni, szem előtt tartani. Az államfő örömét fejezte ki azt illetően, hogy Robert Fico jó egészségnek örvend, és érdeklődve várják a merénylet kivizsgálásának eredményeit. Szerbia előrehaladt az elmúlt években, s ez a jó barátok segítsége nélkül nem ment volna – fogalmazott.

Orbán Viktor ugyancsak utalt a Robert Fico elleni merényletre. Közölte, a bűncselekményt Magyarországon is veszteségként élték meg. Soha nem látott még olyan szlovákbarát megnyilvánulásokat belföldön, mint e kapcsán. Ez jól mutatja, hogy az elmúlt évek munkája nem volt hiábavaló – húzta alá. Utalt arra is, teljes mértékben egyetért Robert Ficóval, pontosan az történt, amit mondtak. Ezt 2015-ben lehetett látni – emlékeztetett a közelmúltra a magyar kormányfő – de egyben azt is hozzátette, őt vagy Robert Ficót az EU-n belül ezért nem terheli semmiféle felelősség.

Mint kifejtette, 2015 óta nyolcmillió menedékkérelmet nyújtottak be az EU-ban, az illegális határátlépési kísérletek száma 3,8 millió. Közölte, ebből egymilliót tartóztatott fel Magyarország. Tavaly 430 ezer kiutasítás történt az EU-ban, s ebből mindössze alig nyolcvannégyezret hajtottak végre. Orbán Viktor szerint ebből súlyos pánik következett-következik, ami rossz döntéseket szül. Ilyen például a schengeni rendszer felfüggesztése – húzta alá. Az illegális migráció a szabad mozgás vívmányát rombolja le, s a bűnözés megnövekedése is szorosan kapcsolható ehhez – mondta.

Elolvasom a cikket