Egy alkohol, amely jót tesz az emésztésnek

Szirtes Györgyi
2024. október 22. kedd. 15:41

A mézbor – erjesztett mézes víz, néha különböző gyümölcsökkel, fűszerekkel, gabonával vagy komlóval – olyan alkoholos ital, amelynek alkoholtartalma nyolc és 18 százalék közötti. A mézbor elkészítésének szokásos összetevői a méz, a víz és az élesztővel történő erjesztés. Állítólag ez az emberiség által ismert egyik legrégebbi ital, az első főzött alkoholos ital, és a vikingek is szívesen fogyasztották.

A mézbor fő összetevője a méz, amely jótékony hatásúnak bizonyul a kórokozók elpusztításában, ami viszont elősegíti a gyors gyógyulást. Emellett megszabadul a szervezetben lévő külső kórokozóktól is, amelyek a bőrpír, viszketés és fájdalom tüneteit okozzák.

A mézről úgy tartják, hogy csökkenti a légutak bármilyen gyulladását és fertőzését. Ez a leggyakoribb otthoni gyógymód, hogy megnyugtassa a torkot köhögés vagy bármilyen torokfertőzés során. Antimikrobiális gyógyító tulajdonságai is szerepet játszanak ebben az előnyben.

Azt mondják, hogy a méz segít kezelni az olyan problémákat, mint a gyomorhurut, a nyombélgyulladás és a gyomorfekély. A méz megállítja a betegségeket okozó kórokozók megtapadását a bélhámban.

Sokan, akik kerülik a cukorfogyasztást, mivel az egészségtelen, ha mértéktelenül fogyasztják, nem fogyasztanak bort vagy sört sem. Úgy vélik, hogy a fehér cukornak számos negatív hatása van a szervezetre és az egészségre, de nem szabad elfelejteniük, hogy a mézbor nem tartalmaz fehér cukrot. A mézbor méz és élesztő felhasználásával készül, ami nagyon jótékony hatással van a szervezetre. Sok antioxidánst, enzimet, ásványi anyagot, sőt vitaminokat is tartalmaz, amelyek szabályozzák a szervezet anyagcseréjét, és fittnek és életerősnek tartják az embert.

A mézbornak magas a fehérjetartalma, talán még a húsban lévő fehérjénél is magasabb. Készítésének alapeljárása mindenhol ugyanaz, de egyesek szeretnek opcionális fűszereket, gyümölcsöket és egyéb ízeket hozzáadni. Gyógynövényvirágokat és néhány gyógynövényt is tartalmazhat, így mennyei italt készíthetünk belőle. Egyes helyeken még az „istenek nektárjának” is nevezik, mivel a népek úgy hiszik, hogy Isten küldte ezt a mágikus gyógyító képességekkel rendelkező italt.

A méhekről és a mézről 2014-ben végzett tanulmány azt állította, hogy a méz a méhek gyomrában található tejsavbaktériumokkal kombinálva több száz antibakteriális anyagot termel, amely állítólag elpusztította az összes emberi kórokozót. A tudósok azt is állítják, hogy az antibakteriális anyag sikeresen kezelte a lovak olyan sebeit, amelyek korábban ellenálltak minden kezelésnek.

Elolvasom a cikket