Meloni szerint fejlődik Olaszország

MH/ MTI
2024. október 22. kedd. 16:22

Meloni kijelentette, az utóbbi két év a fáradhatatlan munkáról szólt.

Azt mondta, elégedett az Olaszország javát szolgáló eredményekkel, amelyek a választóknak ígért program fokozatos megvalósítását képviselik.

Úgy vélte, az ország erősebb, biztonságosabb lett, és a kormány az állampolgárokkal közösen nagyobb jólétet tud biztosítani.

Meloni kiemelte, hogy az utóbbi két évben Olaszország visszanyerte központi szerepét a nemzetközi politikában, a kormány újraindította a gazdasági növekedést, és erősítette a foglalkoztatást. Hangoztatta, hogy rekordszámmal növelték a munkahelyek számát, a határozatlan szerződések és a női foglalkoztatottság arányát. Utóbbi elérte az 53,5 százalékot, miközben 2021-ben 48,9 százalék volt.

A Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) 2022. szeptember 25-én nyerte meg a választásokat, és szövetségeseivel, az Antonio Tajani vezette Hajrá, Olaszország! (FI) párttal és a Matteo Salvini vezette Ligával alakított kormány október 22-én tette le esküjét, így 10 év után tért vissza a jobboldal a hatalomba Olaszországban.

Meloni kétperces videoüzenetében kormánya érdemei között nevezte meg, hogy a gazdaságot megvédte az energetikai válsággal és a geopolitikai kihívásokkal szemben. Hangsúlyozta, hogy évtizedek óta várt reformokat indítottak el, biztonságba helyezték az állami költségvetést, és erősítették az olaszok vásárlóerejét, kiemelte a családok támogatását, az egészségügy precedens nélküli finanszírozását.

A miniszterelnöki hivatal hatvan oldalas eredménylistát közölt, amely szerint a jobboldali kormány idején Olaszországban több mint 800 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, ami 24 millió foglalkoztatottat jelent. A munkanélküliség 6,2 százalékos, a fiatalok között 18,3.

A számítások szerint 2024-ben az olasz termékek exportja a negyedik legnagyobb lesz a világon.

A Meloni-kormány 5,5 milliárd euró értékű együttműködési programot indított Afrikával amely több mint harminc helyben segítő projektet tartalmaz. Tunéziával, Algériával és Egyiptommal kétoldalú megállapodást kötött a migránsok indulásának megállítására. Tavalyhoz képest 61 százalékkal csökkent az érkezések aránya, és 16 százalékkal a kiutasításoké. A felsorolás kitér a kultúrára, idegenforgalomra, oktatásra, digitális átállásra szánt források növelésére. Elindult az adó- és igazságügyi reform, valamint harminc ezer fővel emelték a rendőri állományt, és csaknem kétszáz hatósági akció zajlott a szervezett bűnözés felszámolására – olvasható a kormánydokumentumban.

Giorgia Meloni kormányzása az ukrajnai háború első évében kezdődött, amit a közel-keleti válság, az EP-választások követtek. A felmérések szerint a kormány támogatottsága a 2022-es több mint ötven százalékról mostanra 46,1-re csökkent. Az FI továbbra is a legnagyobb olasz pártnak számít 28,8 százalékkal, és Giorgia Meloni vezeti a pártvezetők népszerűségi listáját 39,3 százalékkal.

A kormánypártok egész héten az utóbbi két év eredményeit mutatják be olaszországi körútjukon, amely az „Olaszország ismét szárnyal” címet kapta.

Elolvasom a cikket