Jövőre is védik Szlovákia légterét a magyar Gripenek

Mindaddig, amíg Szlovákia újjá nem építi saját nemzeti vadászgép-képességét, Magyarország továbbra is elkötelezett a szomszédos ország légtérrendészeti feladataiban való részvétel mellett – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf Honvédelmi miniszter kedden Kecskeméten. Elmondta, hazánk 2024-ben közreműködik Szlovákia légtérrendészeti feladatainak ellátásában, és a Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter, valamint az általa Kecskeméten aláírt megállapodás értelmében 2025-ben is részt veszünk ebben a munkában.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, Magyarország ezzel a NATO és az Európai Unió egészének biztonságához is hozzájárul. Hozzátette, a közös védelmi képességek fejlesztése és a kölcsönös támogatás elengedhetetlen a közép-európai térség stabilitásának megőrzéséhez. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Légierő korábban több alkalommal hajtott végre feladatot a szlovák légtérben mind éles, mind gyakorló riasztás keretében.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy NATO-kötelezettségeinknek eleget téve, a magyar Gripenek évek óta jelen vannak a szlovák, szlovén, valamint háromévente a balti államok légterében. 2025-ben negyedik alkalommal fogjuk ellátni e feladatokat a Baltikumban.

A találkozón a magyar és szlovák miniszter kiemelte az orosz–ukrán háború mielőbbi lezárásának fontosságát, továbbá egyeztetést folytattak a NATO keretében megvalósuló együttműködésről, különös tekintettel a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokságra (Headquarters Multinational Division Centre – HQ MND-C), ahol mindkét ország katonái szolgálnak.

Emellett tárgyaltak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, így az országok fegyveres erői közötti, közös hadgyakorlatok lehetőségéről is.

Elolvasom a cikket