Libanon sorsa erősen befolyásolja a régió jövőjét

MH/ MTI
2024. október 22. kedd. 20:29

Janez Lenarcic a vita során hangsúlyozta: a romló humanitárius helyzet és a járványok kitörésének veszélye arra hívja fel a figyelmet, hogy azonnal fel kell lépni a konfliktust fokozódásával szemben és tűzszünetre van szükség. Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) elleni izraeli támadásokkal kapcsolatban azt mondta: a misszió szerepe kulcsfontosságú a térségben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata kimondja, hogy Dél-Libanonban az ország hadserege mellett, mint fegyveres testület kizárólag az UNIFIL-misszió állomásozhat – emlékeztetett.

„A libanoni fegyveres erők az ország önállóságát és védelmét szavatolják, ami Izrael biztonságát is szolgálja” – fogalmazott Lenarcic, majd azt mondta: az EU elkötelezett a libanoni hadsereg támogatása, valamint az ENSZ-misszió együttműködésének erősítése mellett.

Az Európai Unió elítéli az UNIFIL elleni, a nemzetközi jog megsértésének számító izraeli támadásokat és azok elkerülésére szólít fel – hangsúlyozta. Hozzátette: biztosítani kell, hogy az ENSZ-misszió személyzetét és a polgári lakosságot minden körülmények között megvédjék, valamint azt, hogy ne támadják a polgári infrastruktúrát.

A nem szűnő támadások intenzitásának fokozódása arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbinál még sürgetőbb a fegyverszünet – tette hozzá beszédében a válságkezelését felelős biztos.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője a vita során elmondott felszólalásában mindenek előtt kijelentette: Libanon teljesen reménytelen helyzetben van.

Szavai szerint az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia közötti, évek óta várható konfliktus kirobbanásának veszélyét sem a nemzetközi közösség, sem pedig a libanoni politikai erők nem kezelték.

Figyelembe kell venni, hogy a keresztény, valamint a szunnita és a síita felekezetek közötti egyensúly jelenti Libanont – emelte ki. A politikus azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Uniónak és tagállamoknak sokkal többet kell tenniük a helyzet rendezése érdekében, ahogy gátat kell vetniük a humanitárius krízis további terjedésének is.

A Libanon déli részén szolgálatot teljető ENSZ békefenntartók munkája szavatolta biztonságot minden körülmények között meg kell őrizni – hangoztatta.

Libanon kizárólag nemzetközi segítséggel tud talpon maradni, önmagában az ország erre többé már nem képes – hívta fel a figyelmet felszólalásában a kereszténydemokrata EP-képviselő.

Elolvasom a cikket